Drewno od wielu lat już jest znanym materiałem do produkcji chlebaków. Znakomicie zachowuje świeżość pieczywa, przyczyniając się tym samym do zachowania jego smaku i aromatu. W efekcie chlebaki drewniane ciągle są w cenie i ich popularność nie zmniejsza się.

Jak wybrać odpowiedni chlebak drewniany?

Wybierając chlebak drewniany powinniśmy jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim – na jakość wyrobu. Drewno ma to do siebie, że nie jest łatwo go wyczyścić, a ponadto – takie chlebaki nie są bardzo trwałe. Niemniej jednak wybierając dobrą jakość, mamy pewność, że chlebak będzie bardziej wytrzymały, a drewno – lepiej zaimpregnowane.

Następnie warto zwrócić uwagę na kształt i formę chlebaka. Drewniane chlebaki świetnie pasują do kuchni zaaranżowanych w stylu klasycznym, tradycyjnym, nawiązującym do dworków na wsi. Na półkach sklepu możemy spotkać zarówno popularną strukturę chlebaka – nieruchomą podstawę i nasuwaną pokrywę – jak i wiele innych form – pojemnika, koszyka itp. Dostępne są także chlebaki, które łączą w sobie drewno z innym materiałem np. ceramiką.

Oczywiście należy także pomyśleć o tym, aby chlebak dostosowany był do naszych potrzeb. Tu musimy rozważyć, jaka pojemność będzie dla nas najlepsza. Standardowo chlebaki mają szerokość od 40 do 50 centymetrów, jednak znajdziemy modele większe i mniejsze.

http://www.domkw.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here