Nie ma chyba człowieka na tym świecie, który by nie znał takiej potrawy, jak pizza. Podawana na wiele sposób, z różnorodnymi składnikami, na kilku rodzajach ciasta i posiadająca najwięcej odmian, niż jakakolwiek inna potrawa. Dziś uchodzi za potrawę fast-foodową, i nie ma chyba osiedla, na którym nie dałoby się jej kupić, nieważne w jakim mieście. Pizza oczywiście pochodzi z Włoch. Ale nie każdy chyba wie, że jej pierwowzór powstał na cieście używanym do tworzenia makaronu (ach, jakie to włoskie!). Pierwsza współczesna pizza podobno powstała w Neapolu specjalnie dla królowej Włoch i, najprawdopodobniej, była to do dziś chętnie spożywana tzw. margeritta. Dzisiejsza pizza kojarzy się z trzema podstawowymi składnikami – pieczarkami, serem mozarella i oczywiście sosem pomidorowym. Wariacji na jej temat jest jednak nieskończenie wiele, więc nawet jeżeli jakichś składników nie lubimy, to i tak znajdziemy coś, co trafia w nasz gust. Na dzisiejszym etapie, aby pizza była pizzą nie może w tej potrawie zabraknąć tylko żółtego sera, który po upieczeniu nadaje niepowtarzalny smak. Nawet sos pomidorowy jest już zastępowany np. czosnkowym, a składniki dodatkowe mieszać można do woli. Ciasto także jest albo cienkie i chrupiące, albo grube. Istnieją nawet propozycje łączące ze sobą pewne dania charakterystyczne dla kuchni różnych krajów, jak np. pizza o smaku kebab, który nijak się ma do włoskiej tradycji. A pomyśleć, że pierwsze takie danie powstało w założeniu ukazania narodowych włoskich barw!

http://www.makemyplace.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here