Folia aluminiowa

Od wielu lat stosujemy folię aluminiową w naszych kuchniach. Początkowo było to niezwykle drogie rozwiązanie, dlatego też niewiele osób z korzystało z tego wynalazku. Jeszcze w XIX wieku kilogram tego surowca kosztował ponad 1000 dolarów. Do początku XX wieku jego cena obniżyła się do kilkunastu centów, w związku z czym zainteresowanie znacznie wzrosło. Obecnie możemy korzystać z folii różnych grubości, stosując je m.in. do pakowania żywności. Folia aluminiowa wykorzystywana w naszych kuchniach wyróżnia się dwiema różnymi stronami – błyszczącą i matową, a obie z nich pełnią różne funkcje.

Folia aluminiowa w gwiazdki – która strona pomoże w pieczeniu?

Przygotowywanie warzyw, ryb, czy mięs w domowej kuchni często jest dość trudnym zadaniem. Folia aluminiowa może nam w tym doskonale pomóc. Należy jednak zadbać o to, aby danie przygotowywane w piekarniku układać w taki sposób, aby matowa strona była ułożona na zewnątrz. Dzięki temu sposobowi uda nam się przyspieszyć proces pieczenia oraz doprowadzić do tego, że potrawa zachowa swoją temperaturę na dłużej. W przypadku pieczenia na ruszcie sprawa wygląda analogicznie. Umieszczenie matowej strony na zewnątrz sprawi, że ciepło przedostaje się bez trudu do wnętrza potrawy, a jego ujście blokowane jest przez stronę błyszczącą.

Folia aluminiowa do przechowywania żywności

Folia aluminiowa w gwiazdki https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne to jedna z najpopularniejszych opcji tego produktu, która cieszy się ogromną popularnością w polskich kuchniach. Oprócz przyrządzania potraw, folia aluminiowa nada się świetnie również do przechowywania ich w lodówce. W tym wypadku warto owinąć produkt w taki sposób, aby matowa strona znalazła się od wewnątrz, a błyszcząca na zewnątrz. Pozwoli to na zapobieganie psuciu się żywności oraz zachowanie ich świeżości na dłużej.

Pamiętaj jednak o tym, że folia aluminiowa pod żadnym pozorem nie powinna się znaleźć w kuchence mikrofalowej. Nie powinieneś również używać jej w zestawieniu z metalowymi naczyniami, ponieważ może wówczas dojść do reakcji chemicznej, która spowoduje, że potrawa będzie miała metaliczny, nieprzyjemny posmak. Folia aluminiowa w gwiazdki nie powinna również mieć kontaktu z produktami o kwaśnym odczynniku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here