Odpowiednio dobrany zestaw kuchenny sprawi, że gotowanie stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Musimy jednak zadbać o to, aby nie uległ on zniszczeniu. Szczególnie narażone wydają się być nasze garnki i patelnie.

Często wystarczy chwila nie uwagi, aby na ich powierzchni pojawiły się rysy, zadrapania, a nawet poważniejsze ubytki. Dojść do tego może poprzez przypadkowe uderzenie, upuszczenie naczyń z wysokości lub wykorzystania nieodpowiednich środków czystości. Wszystko to sprawia, że należy zachować odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza gdy korzystamy z drogiego kompletu.

Jak dbać o garnki i patelnie?

Wbrew pozorom, jest to bardzo istotny temat. Często bowiem zapominamy o specyfice konkretnych produktów, zwłaszcza biorąc pod uwagę materiał, z którego zostały przygotowane. To właśnie na tej podstawie powinny zostać opracowane wszelkie rady dotyczące codziennego wykorzystania dostępnych w naszym zestawie naczyń.

Nieco inaczej zachowuje się bowiem patelnia żeliwna niż ta wykonana ze stali. Podobnie ma się sprawa z garnkami. Dla odpowiedniego usystematyzowania wszelkich przydatnych informacji, omawiane produkty podzielimy właśnie na takie kategorie.

Garnki i patelnie ceramiczne

Zaczniemy od produktów, które cenione są przede wszystkim ze względu na powłokę, do której nie przywiera jedzenie. Wszystko to gwarantuje niezwykle komfortowe gotowanie i smażenie. Pamiętać należy jednak o tym, że właściwości te mogą ulec znacznemu osłabieniu, jeśli nie będziemy pamiętać o kilku istotnych zasadach związanych z czyszczeniem omawianych naczyń.

Najważniejsze jest to, aby patelnie i garnki ceramiczne myć bezpośrednio po ich użyciu. Zaschnięty tłuszcz lub resztki jedzenia będą bowiem bardzo trudne do usunięcia. To natomiast może doprowadzić do powstania rys podczas mycia. Nie powinniśmy również niepotrzebnie przedłużać kontaktu powierzchni naczyń z solą, ponieważ może ona wpłynąć na wspomnianego wcześniej właściwości tego materiału.

O czym jeszcze warto pamiętać? Po umyciu patelni i garnków ceramicznych należy je od razu osuszyć. Wilgoć doprowadzi bowiem do powstania kamienia, który działa niszcząco na to tworzywo.

Garnki i patelnie stalowe

Pomimo faktu, iż produkty wykonane ze stali charakteryzują się doskonałą wytrzymałością mechaniczną, dość łatwo możemy doprowadzić do ich zarysowania. W jaki sposób? Przede wszystkim przez wykorzystanie ostrych zmywaków, a także ostrych, żrących środków czystości.

Wszystko to sprawia, że najlepszym wyjściem okaże się wykorzystanie dedykowanych produktów do czyszczenia stali, a także miękkich ściereczek, które w żaden sposób nie wpłyną na czyszczoną powierzchnię. Szkodliwe okazać się może także oblewanie zimną wodą ciepłego naczynia. W sytuacji, gdy stal, z której są one zrobione, jest cienka, może dojść do powstania zniekształceń, które spowodują, że nasz garnek lub patelnia nadadzą się już tylko do wyrzucenia.

Garnki i patelnie teflonowe

Bardzo popularne produkty, które docenimy przede wszystkim podczas przyrządzania mięs i ryb. Teflonowa powierzchnia zapewni równomierne rozprowadzanie ciepła, a także zabezpieczy żywność przed przywieraniem. Wszystko to sprawi, że przyrządzanie potraw stanie się dużo łatwiejsze.

Oczywiście musimy uważać, aby wszystkich tych właściwości teflonu nie zniwelować. Dojść do tego może w przypadku wykorzystania twardych gąbek, druciaków oraz intensywnych środków czyszczących. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy szorować takich patelni i garnków. Szybko doprowadzimy bowiem do zdarcia teflonu. Co ważne, nie powinien on pozostawać w dłuższym kontakcie z zimną wodą, która sprawi, że zacznie się on łuszczyć.

Garnki i patelnie żeliwne

Wydaje się, że takie naczynie w żadnym wypadku nie mogą ulec zniszczeniu. Jak się jednak okazuje, największym zagrożeniem w tym przypadku jest rdza. Jeśli się pojawi, koniecznie musimy usunąć ją przy użyciu sody oczyszczonej lub specjalnego środka.

Żeby nie dopuścić do korozji na powierzchni produktów żeliwnych, należy osuszać je zaraz po myciu. Nie powinniśmy pozostawiać na nich również potraw kwaśnych.

Zasady dotyczące czyszczenia garnków i patelni odnoszą się także do wykorzystania zmywarki. Należy sprawdzać, czy wykorzystane przez nas kapsułki, płyny i nabłyszczacze na pewno są bezpieczne dla posiadanych przez nas produktów. Jak zawsze, uważać powinniśmy także na ewentualne uszkodzenia mechaniczne, powstałe w wyniku upuszczenia garnków i patelni na podłogę. Ma to znaczenie zwłaszcza w sytuacji, gdy nasza kuchnia została wyłożona terakotą lub innymi, szczególnie twardymi płytkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here