Japońskie smaki w restauracji

Kiedy zamawia się „coś japońskiego”, najczęściej są to klasyczne ryżowe rolki w liściach nori, czyli popularne sushi. Ale japońskiej restauracje mają do zaoferowania też coś znacznie więcej, w tym bardzo aromatyczne, pyszne zupy na bazie bulionu, ryb i makaronu. Czasami warto spróbować więc czegoś nowego, chociaż niewątpliwie to sushi będzie jeszcze przez długi czas święciło triumfy popularności.

Sycące azjatyckie zupy

Kuchnia japońska i w ogólnie kuchnia azjatycka bazuje na bardzo treściwych w smaku, bogatych składnikowo zupach gotowanych najczęściej na wywarach rybnych albo warzywnych. W takich daniach często gości nawet kilkanaście różnych składników i tyle samo przypraw, a ich uzupełnieniem bywa nie ryż i ziemniaki, lecz gruby makaron. Zupy stanowią przekąskę i wprowadzanie do głównego posiłku – nie są głównym daniem, więc raczej nie znajdziemy ich w japońskich restauracjach w menu lunchowym.

Sushi sushi nierówne

Oczywiście głównym fundamentem japońskiego menu eksportowego, które serwuje restauracja sushi taka jak https://takamisushi.pl/ pozostaje znana wszystkim ryżowa rolka z wodorostami. Wyróżnia się co najmniej kilka jego rodzaju, od popularnego hotomaki, poprzez nigiri i na california maki kończąc. Różnią się przede wszystkim liczbą składników zawijanych w ryż oraz formą podawania. Klasyczne rulony mogą pomieścić od jednego do czterech różnych składników (w tradycyjnym wydaniu), ale coraz częściej można spotkać też sushi zawierające pięć lub więcej składników. Głównym pozostaje niezmiennie ryba – z wyjątkiem sushi wegetariańskiego – a wśród dodatków króluje ogórek, sałata, jajko, serek philadelfia, awokado, papryka. Chociaż same rolki sushi wydają się niewielkie, dzięki zawartości ryżu są naprawdę bardzo sycące.

Te paskudne pałeczki…

Osoby obawiające się swojego spotkania z sushi z powodu pałeczek, mogą spać spokojnie. Nie ma absolutnie żadnego obowiązku jedzenia pałeczkami. Sushi można też spożywać bezpośrednio palcami – trzeba po prostu wtedy bardziej uważać podczas maczania go w sosie sojowym. Zabronione za to etykietą restauracyjną jest jedzenie go za pomocą widelca lub krojenie na pół nożem. Sushi zawsze je się w całości, z wyjątkiem ich większych odmian (california maki), które można zjeść na dwa kęsy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here