Kuchnia po włosku w 3 inspiracjach

Większość z nas na jednym wydechu jest w stanie wymienić kilka potraw kuchni włoskiej, które regularnie goszczą w jego menu niezależnie od tego, czy wychodzi do restauracji, czy też przygotowuje je samodzielnie w domu. Charakterystyczne potrawy pachnące ziołami, oliwą i warzywami od lat podbijają świat, a pizza, lasagne czy też risotto lub spaghetti w wielu odmianach mają swoich stałych fanów. Przede wszystkim to kwintesencja smaku i aromatu, bogactwo doznań oraz okazja do wspólnego biesiadowania, bo tak właśnie celebruje się jedzenie we Włoszech. Zobacz, dlaczego uwielbiamy te aromaty.

Popularna kuchnia

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia włoska jest najpopularniejszą z europejskich propozycji. Zapewne dlatego najwięcej jest również restauracji serwujących charakterystyczne potrawy, a na półkach sklepowych znaleźć można cały szereg dedykowanych produktów.  I choć prym wiedzie pizza, to Włosi mają nam do zaproponowania zdecydowanie więcej. W Polsce bardzo chętnie sięgamy po makarony Arrighi.pl. Podawane z różnymi sosami, o ciekawych kształtach oraz przeznaczeniu są bazą wielu potraw. Wielką popularnością cieszy się na przykład charakterystyczne lasagne, które jest pyszną zapiekanką, którą tradycyjnie przygotowuje się na bazie pomidorów, mięsa mielonego, ziół, beszamelu i sera, a w praktyce może stać się inspiracją do wielu różnych aromatycznych propozycji.

Włochy to Lasance spaghetti, risotto, pizza i dużo więcej

Miłośnicy kuchni włoskiej oczywiście potrafią znaleźć najlepsze makarony czy też oryginalną pizzę. Wiele osób przyciąga również pieczona lub duszona jagnięcina oraz setki gatunków wędlin i serów. Przede wszystkim jednak włoskie potrawy to królestwo warzyw i ziół, sięganie po owoce morza a także doskonałe desery. To właśnie tiramisu czy panna cotta są jednymi z najczęściej wybieranych słodkości.

Postaw na świeżość

Oczywiście zioła i warzywa swój aromat zawdzięczają wyjątkowym warunkom klimatycznym. To właśnie zapach i smak sprawiają, że ta lubimy sięgać po włoskie inspiracje. Poza tym świeże produkty i niezastąpiona oliwa to gwarancja sukcesu. Czuć w tym jedzeniu wielką miłość Włochów nie tylko do gotowania, ale również do wspólnego spędzania czasu. Ta rodzinność, gwar, wielkie misy makaronów i dzbany wina to właśnie atmosfera wielu włoskich restauracji. Poza kobietami i piłką nożną to jedzenie będzie najważniejszą miłością każdego Włocha, choć przecież z zasady są to potrawy proste, bazujące na tym, co natura przyniosła. A ten klimat jest zaraźliwy niezależnie od szerokości geograficznej czy też lokalnej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here