nadkwasota

Nadkwasota to nieprzyjemna choroba ze strony układu trawiennego. Okazuje się zgagą, wzdęciami, nudnościami, zaparciami, odbijaniem kwaśnej treści żołądka i pieczeniem za mostkiem. Jeśli jesteś takie choroby powinieneś zdecydowanie zmienić dietę. Nieregularne posiłki, ciągły pośpiech, stres, alkohol, palenie papierosów… To chyba być nadkwasota czyli nadmiar wydawania się soków żołądkowych, szczególnie kwasu solnego. Całości on istotną kwestię w procesu trawienia, jednak ma bardzo żrące właściwości. Jeśli jesteś idealna, nie musisz się go obawiać, bo żołądek pokrywa gruba warstwa śluzu, który neutralizuje funkcjonowanie kwasów. Natomiast jak ta naturalna bariera ochronna jest uszkodzona, a oraz wytwarzasz wiele soków żołądkowych, pojawiają się sygnały nadkwasoty: kwaśne odbijanie, mdłości, mdłości, palenie za mostkiem, wzdęcia, zaparcia i zgaga. W takim przypadku zwykle stosuje się środki zobojętniające kwasy lub hamujące ich tworzenie. Jednak kluczową rolę w leczeniu tychże choroby odgrywa dieta. Jedzenie winno dostarczać wszystkich niezbędnych elementów pokarmowych, ograniczać wydzielanie kwasu solnego, neutralizować ekstrakt trawienny i nie podrażniać żołądka.

Podstawa kuracji: systematyczne posiłki

Posiłki jadaj powszechnie co najmniej 5 razy dziennie. Potrawy winnym być świeże, ani za zimne, ani za gorące, rozdrobnione, najlepiej o konsystencji papki. Krócej wtedy są w żołądku, co sprawia, że tworzy się mniej kwasu solnego. Możesz doprawiać je łagodnymi przyprawami ziołowymi, które wspierają trawienie (np. koperkiem, natką, melisą). Potrzebne są zupy przecierane i sosy podprawiane zawiesiną mąki i śmietany lub mąki i mleka. Nie przejadaj się. Za wielki posiłek powoduje rozciągnięcie ścianek żołądka, to zaś pobudza wydzielanie gastryny – hormonu, który zwiększa produkcje kwasu solnego.

Dieta wartościowa w białko

Jak w żołądku jest za wiele kwasu solnego, z pomocą przychodzi pełnowartościowe białko. Łączy ono nadmiar kwasu solnego. Źródłem białka że być chude mięso, ryby i nabiał oraz jajka. Dziennie należy zjeść ok. 85 g białka. Tę ilość dostarcza rozłożone na kilka posiłków następujące artykuły: 3,5 szklanki mleka (1,5 proc. tłuszczu), 2 szklanki jogurtu naturalnego, 50 g chudego twarogu, 80 g gotowanego mięsa, 25 g chudej szynki lub polędwicy, 20 g gotowanej ryby i jedno jajko.

jaka skuteczna dieta na nadkwasote

„Zła” gastryna – jak jej unikać?

Posiłki doprawiaj łagodnie – wybierz zioła, które korzystnie oddziałują na mechanizmy trawienne, jak melisa, koper czy zielona pietruszka. Spożywaj nieduże porcje – obfite dania rozciągają żołądek, co prowadzi do tworzenia gastryny – hormonu, jaki z kolei pobudza wydzielanie soku żołądkowego – tak tworzy się błędne koło. Stosuj dietę na nadkwasotę bogatą w pełnowartościowe białko – odnajdziesz je w twarogu, jajach, rybach. Jest je oczywiście również mleko – jednak pij je w niewielkich dawkach, ponieważ w nadmiarze działa przeciwnie – zamiast osłaniać śluzówkę żołądka, wzmaga produkcję wspomnianej gastryny. Podobną zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego wykazuje tłuszcz, który przy okazji spowalnia ruchy żołądka. Postaw na oleje roślinne, masło, śmietanę – także w małych dawkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here