Zanim na świątecznym stole zagości tradycyjne dwanaście potraw, należy zadbać o odpowiednie nakrycie i dekorację stołu. Warto przemyśleć poszczególne dodatki, a także wygląd zastawy, by całość prezentowała się elegancko i spójnie. O czym należy pamiętać, przygotowując nakrycie stołu świątecznego?

Obrus – najważniejsza dekoracja stołu świątecznego

Czym nakryć stół na święta? Rzecz jasna – obrusem! W tym szczególnym, przypadającym na zimowy okres czasie, najlepiej sprawdzi się klasyczny, biały obrus, który idealnie będzie pasował do większości wnętrz, niezależnie od stylu, w jakim zostały urządzone. Będzie dobrze wyglądał zarówno w salonie utrzymanym w stylu minimalistycznym, jak i skandynawskim, nowoczesnym, a nawet glamour. Choć biały obrus pasuje do wszystkich rodzajów stołów, w przypadku modeli wykonanych z naturalnego drewna, zdecydowanie lepiej sięgnąć po biały bieżnik, który ułożony wzdłuż stołu, doskonale wyeksponuje jego naturalną urodę. Nie wolno zapomnieć o nakryciach. Z białym obrusem lub bieżnikiem, będą idealnie korespondowały nakrycia w czerwonym, złotym lub srebrnym kolorze.

Nakrycie i dekoracja świątecznego stołu – czego nie może zabraknąć?

Nakrycie stołu na święta – zastawa stołowa

Wigilijna kolacja nie odbędzie się bez zastawy stołowej. Na tę szczególną okazję, w wielu domach wyciąga się porcelanowe serwisy stołowe, używane tylko podczas najważniejszych wydarzeń. Najlepiej sprawdzają się talerze i miski o prostym, a jednocześnie eleganckim wyglądzie. Biała zastawa z delikatnej porcelany z pozłacanymi brzegami, (taka, jak dostępna tutaj: https://www.tchibo.pl/kuchnia-jadalnia-c400061345/zastawy-sztucce-k197?&pos=0), to strzał w dziesiątkę! Jej stylowy wygląd sprawi, że wszystkie nałożone na nią potrawy, będą prezentowały się wyśmienicie. Dzięki klasycznej zastawie stołowej, nakrycie stołu świątecznego od razu zyska stylowy charakter.

Nakrycie stołu na święta

Komplet sztućców – niezbędny element domowych przyjęć

Noże, widelce i łyżki, które znajdą się na świątecznym stole, powinny pochodzić z tego samego zestawu. Podawanie gościom sztućców nie od pary, należy z całą pewnością uznać za faux-pas. Przed nakryciem stołu świątecznego, sztućce należy dokładnie umyć i wypolerować, by nie było na nich nieestetycznych zacieków. W przypadku braku odpowiedniej ilości widelców czy łyżek, warto rozważyć zakup dobrej jakości kompletu sztućców. To wydatek, który szybko się zwróci – przyda się nie tylko podczas świąt, ale też innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Serwowanie potraw podczas świąt – co może się przydać?

Smaczne, wigilijne potrawy, wymagają odpowiedniego wyeksponowania. Co może się przydać do nakrycia stołu na święta? Poniżej kilka podpowiedzi.

  • Waza do zupy

Na kolacji wigilijnej zwykle pojawia się jakaś zupa – najczęściej grzybowa lub barszcz. Najlepiej podać ją w eleganckiej wazie, która dłużej utrzyma jej ciepło i zachowa naturalny aromat. Z takiego naczynia każdy z domowników będzie mógł sobie nalać odpowiednią porcję zupy. Do wyboru są wazy tradycyjne, wazy porcelanowe, ale też modele ceramiczne i nowoczesne wersje z podgrzewaczem, które pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się gorącym barszczem czy grzybową.

  • Patera na ciasta

Świąteczne stoły uginają się nie tylko pod ciężarem wytrawnych potraw, ale też smacznych słodkości. Patera doskonale wyeksponuje wszystkie ciasta: makowce, serniki, keksy, pierniki i wiele innych. Dzięki takiemu zaserwowaniu słodkości możemy mieć pewność, że nasze znakomite wypieki będą się pięknie prezentowały.Ciekawym rozwiązaniem jest patera w kolorze złotym, na której jako piętra możemy postawić dowolne talerzyki – z dekorem świątecznym czy kwiatowym lub proste, jednokolorowe – dzięki temu będzie uniwersalna na każdą okazję.

Patera na ciasta

  • Dzbanek

Wigilijny kompot z suszonych owoców, wodę lub herbatę, najlepiej podać w dzbanku. W sklepach można dostać zarówno dzbanki ceramiczne, porcelanowe, jak i kamionkowe. Najlepiej postawić na model, który będzie dobrze współgrał z zastawą stołową i pozostałymi naczyniami.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here