pasty rybne na śniadanie

Wędzone ryby – makrela, dorsz, szproty czy pstrąg – to doskonałe źródło witamin, minerałów i kluczowych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Większość z nas jednak sięga po nie stosunkowo rzadko. Dlaczego? Wydaje się, że zwykle po prostu nie mamy pomysłu, w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni… Ty też masz z tym problem? Wypróbuj kilka przepisów na proste śniadaniowe pasty z makrelą, pstrągiem i spółką w roli głównej!

Bogata w składniki odżywcze makrela – klasyczna pasta śniadaniowa

Najczęściej spotykaną w polskich sklepach wędzoną rybą jest oczywiście makrela, która charakteryzuje się dość tłustym, jasnym mięsem o wyrazistym smaku. W wielu domach dodaje się ją do sałatek i do prostych dań obiadowych z makaronem, ale zdecydowanie najlepszym i najpopularniejszym sposobem na wędzoną makrelę jest szybka pasta rybna.

Przepisów na takie pasty jest całe mnóstwo – pewnie dlatego, że makrela świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Pasta rybna w podstawowej, najbardziej znanej wersji z makrelą to łatwe do przygotowanie danie. Do obranego z ości rybiego mięsa dodaje się ugotowane na twardo jajko, posiekaną drobno cebulę (często też ogórka kiszonego lub konserwowego) oraz kilka łyżek majonezu. Niektórzy wzbogacają ten zestaw także o twaróg, a cebulę i ogórka wymieniają np. na młody szczypiorek lub rzeżuchę i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Zdarzają się jednak także bardziej awangardowe przepisy, w których makrelę blenduje się z kilkoma suszonymi pomidorami i jogurtem naturalnym czy – na sposób meksykański – łączy się ją z kukurydzą i czerwoną fasolą.

Pasta z wędzonego pstrąga

Różowe, delikatne mięso wędzonego pstrąga sprawdzi się w roli składnika pasty śniadaniowej równie dobrze, co makrela. Warto jednak dobrać do niego nieco inne składniki, które nie zdominują całości i podkreślą jego walory smakowe. Naszym zdaniem najsmaczniejsza okazuje się pasta z wędzonego pstrąga z twarożkiem, garścią posiekanych kaparów i kilkoma łyżkami kremowego majonezu, doprawiona odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podana z razowym pieczywem i posypana świeżo posiekanym koperkiem sprawi, że twoje śniadanie będzie naprawdę wyjątkowe. Taka pasta z wędzonego pstrąga jest pyszna i zdrowa.

Bogate w białko i tłuszcz rybny szprotki

Wędzone szprotki to nadbałtycka odpowiedź na śródziemnomorskie anchois. Te drobne, ale dość tłuste rybki odznaczają się wyrazistym smakiem i aromatem, które w paście rybnej warto podkreślić, dobierając odpowiednie dodatki. Świetnie skomponują się z nią suszone pomidory i szalotki – najlepiej zblendować je razem z całymi szprotkami (bez główek i ogonów) i doprawić odrobiną soku z cytryny i wybranego ostrego sosu (np. tabasco czy harissa). Całość dobrze przełamie kremowy serek śmietankowy. Taka wyrazista pasta śniadaniowa szczególnie dobrze smakuje jako dodatek do świeżej, chrupiącej bagietki. Palce lizać!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here