Pyszne dodatki na Święta Wielkanocne

Wielkanoc to czas szczególny w roku, w powietrzu czuć wiosnę, a zbliżające się dni wolne pozwalają odpocząć od codziennego zabiegania i na chwilę uciec od piętrzących się obowiązków. Jest to czas zarówno dla ducha, jak i ciała. W tym okresie przyrządza się wiele tradycyjnych potraw, których smak wspomina się przez resztę roku. Sałatki, szynka gotowana w przyprawach, różnie przybrane jajka, żurek oraz wiele innych potraw i dodatków już niedługo zagości na domowym stole. Jest to również czas święconki. Do koszyczka wielkanocnego wkłada się sól, pieprz, kawałek mięsa (najczęściej szynka gotowana), ocet, coś słodkiego oraz oczywiście pisanki.

Zając czasem dla dzieci

Święta Wielkanocne to czas uwielbiany przez dzieci z racji różnorodnych smakołyków oraz prezentów od wielkanocnego zająca. W czasie tym stoły będą uginać się od potraw, a każdy nawet najbardziej wybredny konsument znajdzie coś dla siebie. W sklepach już teraz rozpoczynają się świąteczne promocje. Warto w tym czasie robić zakupy z umiarem i rozsądkiem. Niejednokrotnie zdarza się, że w ferworze pichcenia i gotowania wiele produktów się marnuje, a wielkanocne frykasy dojada się długo po świętach. Warto w przygotowaniu potraw skupić się na najważniejszych. Na czele będzie sałatka ziemniaczana oraz szynka gotowana. Ta druga potrawa jest praktycznie wpisana w stołowy plan wielkanocny. Jest ona najczęstszym elementem koszyczka wielkanocnego oraz kulinarnym dodatkiem, który wpasowuje się w gusta i potrzeby całej rodziny.

Przepisy na nieszablonowe dania

Wiele osób w okresie świątecznym wyciąga stare domowe przepisy na potrawy. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić świąteczny stół i spróbować stworzyć coś nowego z tego, co dobrze znane. Szynka gotowana nie musi za każdym razem smakować tak samo. Zmiana lub dodanie odpowiedniej mieszanki ziół jest w stanie zdziałać kulinarne cuda. Przed świętami na wielu portalach oraz w sklepowych gazetkach będzie można znaleźć różnorodne przepisy do zróżnicowania palety wielkanocnych smaków. Nie warto ich automatycznie skreślać. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że dzięki nim w swojej kuchni odnajdzie się nowy, smakowity złoty środek, który sprawi, że na wielkanocne wspomnienia będzie cieknąć ślinka. Potraw wielkanocnych jest cała masa, w efekcie ma się szerokie pole do kulinarnego manewru. Spróbowanie czegoś nowego nie jest niczym złym, a niektóre potrawy można z powodzeniem zrobić wcześniej na próbę przed głównym zaprezentowaniem ich na rodzinnym stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here