Sok marchewkowy jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i mikroelementów wzmacniających nasze zdrowie i pomagających w zachowaniu młodego wyglądu. Pomocny w odchudzaniu, odmładzający cerę, zmniejszający poziom złego cholesterolu – sok z marchwi to świetny wybór dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowy tryb życia.

Sok z marchwi zawiera w sobie bardzo duże ilości witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B oraz magnezu, potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu. Stanowi on dla naszego organizmu prawdziwą witaminową bombę. Warto jednak pamiętać, iż z dobrodziejstw marchwi możemy korzystać w pełni, kiedy przygotowujemy samodzielnie świeży sok. Produkt ze sklepu może zawierać bowiem dodatki, konserwanty i ulepszacze szkodliwe dla naszego zdrowia. Czasem przechodzi też proces pasteryzacji, przez co traci część swoich właściwości. Dlatego najlepszym wyborem pozostaje świeży, samodzielnie wykonany produkt.

Sok marchewkowy i jego właściwości

 

Szklanka soku z marchwi dostarcza naszemu organizmowi jedynie 85 kcal. Do tego posiada też niski indeks glikemiczny. Stanowi zatem doskonałą formę przekąski dla wszystkich osób dbających o linię lub chcących zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, marchew dostarcza błonnika odpowiedzialnego za regulację pracy jelit. Uregulowanie metabolizmu będzie przeciwdziałać chorobom trawiennym i pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Witamina E zawarta w warzywnym soku pełni rolę przeciwutleniacza spowalniającego procesy starzenia się skóry, a dodatkowo chroni skórę przed różnego rodzaju schorzeniami, w tym przed chorobami nowotworowymi. Właściwości przeciwutleniające posiada również beta-karoten. Witaminę E nie bez przyczyny nazywa się eliksirem młodości, a jej zawartość w marchwi sprawia, iż warzywo to stanowi jeden z głównych składników wszelkich diet mających opóźnić procesy starzenia.

To jednak nie jedyny wpływ soku marchewkowego na skórę. Wypijanie szklanki soku dziennie przez ok. 2 tygodnie powoduje odkładanie nadmiaru beta-karotenu w skórze. W efekcie cera wygląda na opaloną, a to wszystko bez jakichkolwiek wizyt w solarium lub wielogodzinnego leżenia na słońcu narażającego na oparzenia i wystąpienie nowotworów skóry.

Z kolei witamina A gwarantuje prawidłowy wzrost mocnych kości, zębów i paznokci. Zapobiega również chorobom skóry głowy (np. łupieżowi) i wypadaniu włosów.

Witamina A, wraz z beta-karotenem, wpływa też korzystnie na wzrok, gdyż substancje te ogrywają istotną rolę w odbieraniu bodźców w siatkówce oka. Niedobór witaminy A skutkuje pogorszeniem pracy narządów wzroku, czego najczęstszym efektem jest kurza ślepota. Picie odpowiedniej ilości soku poprawi kondycję oczu oraz zapobiegnie występowaniu kurzej ślepoty i innych problemów układu wzrokowego, takich jak zaćma, czy zwyrodnienia plamki żółtej oka.

Biorąc pod uwagę wszelkie zalety marchwi, chyba nie trzeba nikogo dłużej namawiać do sięgnięcia po sok z tego warzywa. Sok marchewkowy, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, stanowi nieodłączny element zdrowej i zbilansowanej diety, będącej najważniejszym elementem zdrowego trybu życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here