Mamy ogromny problem z marnotrawieniem żywności. Kupujemy za dużo, źle przechowujemy a co za tym idzie coraz więcej wyrzucamy. Niestety plasujemy się bardzo wysoko wśród krajów europejskich jeśli chodzi o marnotrawienie jedzenie. A wystarczy poznać podstawową wiedzę na temat przechowywania żywności aby skutecznie z tym problemem walczyć.

Poznaj skuteczne sposoby na przechowywanie żywności i stosuj je w swoim domu. Gdy wciąż na świecie tyle ludzi umiera z głodu my nie możemy nadal bezsensownie wyrzucać jedzenia.

Sposoby przechowywania żywności

Całe szczęście mamy do swojej dyspozycji lodówki i zamrażarki, które pomagają nam przechowywać żywność. Nie mniej musisz widzieć, że nie każdy produkt spożywczy lubi chłód lodówki. Niektóre znacznie lepiej jest przechowywać w warunkach pokojowych lub piwnicznych. A jeśli już jedzenie trafia do lodówki to koniecznie musisz mieć świadomość tego, w którym miejscu w lodówce je trzymać. Tak, tak to wcale nie jest takie oczywiste ale każdy produkt ma swoje idealne miejsce w lodówce, takie w którym najdłużej zachowa świeżość.

Jajka zachowają dłużej świeżość jeśli będziesz je przechowywać na środkowej półce lodówki, a nie na drzwiach. Częste zmiany temperatury na drzwiach poprzez otwieranie lodówki mają niekorzystny wpływ na jajka. Ta sama zasada tyczy się mleka, które także woli stanowisko na środkowej półce.

Ziemniaki nie lubią towarzystwa cebuli. Lepiej nie przechowywać ich obok siebie bo szybciej się zepsują. Ziemniaki najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu np. piwnicy o ile nie jest za ciepła bo zaczną kiełkować lub też w zamkniętej kuchennej szafce. Nie trzymamy ich w lodówce bo zrobią się słodkie. Z kolei cebula także ceni sobie zacienione miejsca, a doskonałym sposobem na jej przechowywanie są nylonowe rajstopy.

Pomidorów staramy się nie trzymać w lodówce bo tracą swoje walory smakowe. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej w papierowej torbie. Co ważne pomidorów, jabłek i papryki nie przechowujemy obok sałaty i ogórków bowiem te drugie szybciej zaczną żółknieć.

Jeśli między jabłkami zauważysz gnijący owoc to jak najszybciej go wyrzuć. Inaczej zacznie zarażać inne owoce.

Zieleninę typu pietruszka najlepiej jest włożyć do pojemnika z wodą, a następnie owijamy całość folią i wkładamy do lodówki. Dłuższa świeżość gwarantowana. To samo tyczy się przechowywania szparagów, które wytrzymają w ten sposób w lodówce nawet tydzień.

Jeśli chcesz sobie ukroić kawałek żółtego sera to staraj się go nie dotykać gołymi palcami. W ten sposób do sera mogą się dostać bakterie, które zmniejszą jego trwałość.

Banany szybko ci dojrzały i zczerniały ? Nie wyrzucaj ich bo doskonale nadają się do wypieków np. bananowego chlebka. Jeśli chcesz żeby banany dłużej zachowały świeżość zawiń ich końce (te którymi są ze sobą złączone) w folię.

Warzywa korzeniowe najlepiej jest przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu na piasku. Tym sposobem zachowają świeżość przez bardzo długi czas.

Kawę przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od promieni słonecznych i wysokich temperatur, a długo będzie doskonała do spożycia.

Chleba nie trzymamy w lodówce bo stwardnieje, możesz go zamrozić wtedy na długo zachowa świeżość. Najlepiej go przechowywać w bawełnianym woreczku w temperaturze pokojowej.

Cytrusów nie przechowujemy w lodówce bo tracą smak. A jeśli już musisz je tam włożyć t wyjmij je na kilka godzin przed spożyciem. Będą o wiele lepiej smakować. Pamiętaj z zimnych wyciśniesz znacznie mniej soku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here