Sprawdź przepisy wielkanocne na najsmaczniejsze potrawy

Święta za pasem, dlatego już teraz warto zaplanować dania wielkanocne, które zachwycą naszych bliskich. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek, sałatek, zup czy białej kiełbasy. Jakie potrawy wielkanocne warto przygotować w te święta? Oto nasze propozycje!

Pasztet domowy

Warto, aby każda potrawa na Wielkanoc była przygotowywana w tradycyjny sposób. Jednym z dań, które już od dawna gości na polskich stołach, jest oczywiście pasztet. Żaden nie smakuje tak dobrze jak domowy. Wbrew pozorom przygotowanie pasztetu nie zajmuje wiele czasu, można to zrobić nawet kilka dni przed świętami i podawać na zimno – jako przekąskę śniadaniową. Należy pamiętać, że mięso powinno być dobrej jakości – w tradycyjnej wersji wykorzystujemy łopatkę wieprzową, kurczaka, wołowinę, wątróbkę drobiową i boczek.

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane to klasyczne danie, które podajemy podczas wielkanocnego śniadania. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Potrzebujemy jedynie składników, które przeważnie mamy w lodówce, a więc jajek, bułki tartej, majonezu oraz przypraw. Wystarczy ugotować jajka na twardo, po ostudzeniu przekroić na połowę, wyjąć ze skorupek i wymieszać z majonezem. Przygotowaną masę należy włożyć do skorupek, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Tradycyjny barszcz biały podajemy z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo, jednak warto nieco urozmaicić ten przepis, dodając sadzone jajko. W pierwszej kolejności przygotowujemy zupę – Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY i zabielamy kwaśną śmietaną. Gotujemy zaledwie 5 minut, a następnie dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki. Aby jajko dobrze prezentowało się w barszczu, warto po usmażeniu wykroić je szklanką na idealnie okrągły kształt. Na zakończenie wystarczy tylko ułożyć jajko na zupie i podać gościom.

Jajka z rzeżuchą

Czym byłyby święta bez jajek z rzeżuchą? Warto ją zasiać 2 tygodnie przed świętami, aby była gotowa na czas. Przygotowanie przekąski jest bardzo łatwe i szybkie. Jajka należy ugotować na twardo, przekroić, a żółtko wymieszać z posiekaną rzeżuchą, majonezem, musztardą i przyprawami. Następnie układamy masę na białkach i gotowe!

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Przepisy wielkanocne mogą być jednocześnie smaczne i pięknie prezentować się na świątecznym stole. Jednym z takich dań, które z pewnością przypadną do gustu naszym bliskim, jest pieczeń rzymska. Doskonale smakuje na ciepło, jak i zimno np. z sosem tatarskim. Tradycyjną pieczeń lekko zmodyfikujemy, przekładając ją smażonymi pieczarkami.

Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna jest znakomitą i szybką w przygotowaniu potrawą, która powinna znaleźć się podczas świątecznego śniadania. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników – jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych i szynki pokrojonej w paseczki. Nieodłącznym składnikiem sałatki jest oczywiście sos, tym razem w wersji pikantnej z chrzanem i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. To zdecydowanie znakomity przepis na udane święta!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here