W jaki sposób uprawiana jest ekologiczna kawa?

0
277

Ze statystyk wynika, że Polacy piją coraz więcej kawy. To, że w zależności rodzaju i kraju pochodzenia smak ziaren się różni wie każdy, kto nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju. W poszukiwaniu kawy najlepszej jakości, warto przyjrzeć się skąd pochodzi i zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu, w tym te, dotyczące sposobu uprawy i poświadczające to certyfikaty. W poniższym tekście wyjaśniamy, w jaki sposób uprawiana jest ekologiczna kawa i co ją wyróżnia.

Uprawa kawy

W zależności od regionu, w którym uprawiana jest kawa, mamy do czynienia z różnymi wysokościami terenu, jego ukształtowaniem, nasłonecznieniem, wilgotnością powietrza i częstotliwością opadów, składem mineralnym gleby czy szkodnikami atakującymi plantacje. Kawowiec to roślina bardzo wrażliwa na warunki uprawy. Tymczasem postępujące zmiany klimatyczne czy spadek żyzności gleby to tylko niektóre z wyzwań stojących przed plantatorami kawy. Zrównoważona uprawa kawy nie tylko nie wymaga, ale nie może być prowadzona z zastosowaniem pestycydów czy nawozów chemicznych. Dzięki niej gleba jest bardziej żyzna, jakość kawy lepsza, a plony wyższe. Jedna z firm, która prowadzi szkolenia wspierające, plantatorów w przejściu na zrównoważoną uprawę jest Tchibo i jej program Tchibo Joint Forces! Daje to im nie tylko możliwość uzyskania dla produktów ważnych certyfikatów (m.in. Rainforest Allaince, Fairtrade), dających przewagę konkurencyjną, ale także istotną wiedzę na takie tematy jak żyzność gleby i ochrona klimatu. Pomaga to w dłuższej perspektywie czasu uprawiać większe ilości kawy najwyższej jakości, pochodzącej ze zrównoważonych upraw.

kawa

Certyfikat Rainforest Alliance

Rainforest Alliance przyznaje certyfikat różnym grupom produktów jako odpowiedź na potrzebę ochrony lasów deszczowych i różnorodności biologicznej, przyglądając się relacji między producentem a środowiskiem. Oznaczone tym znakiem mogą zostać wyłącznie naturalne produkty, których proces powstawania nie wpływa negatywnie na miejscowe lasy, gleby, rzeki czy zwierzęta. Sam obszar uprawy nie może naruszać naturalnego ekosystemu. Niedozwolone są m.in. wycinka drzew, zmiana krajobrazu naturalnego, ingerencja w życie dzikich zwierząt, używanie środków chemicznych, stosowanie nasion manipulowanych genetycznie i wiele innych. Gwarantuje on także, że osoby zatrudnione przy produkcji są dobrze traktowane, a ich rodziny mają dostęp do edukacji i opieki zdrowotnej – choć w Polsce wydaje się to abstrakcyjne, dla społeczności rolniczych z krajów globalnego Południa wciąż jest to aktualny problem.

Certyfikat Fairtrade

Znak Fairtrade umieszczony na opakowaniu eko kawy oznacza, że spełnia ona rygorystyczne wymogi społeczne, ekonomiczne i środowiskowe ustalone przez Fairtrade International. By produkt mógł zostać nim opatrzony, jego producent musi otrzymywać za swoje plony cenę, która chroni przed gwałtownymi spadkami cen na światowym rynku, a także uzyskać premię Fairtrade, którą może przeznaczyć na rozwój działalności lub realizację wybranych przez siebie projektów społecznych. Wytwarzający go pracownicy mają prawo do godnej płacy, zrzeszania się w związkach zawodowych, pracy w bezpiecznych warunkach i możliwość otwartego wyrażania swoich opinii. Wybierając kawę ekologiczną, której opakowanie oznaczono znakiem Fairtrade, mamy wpływ na poprawę jakości życia osób, które ją wytwarzają.

Tchibo i kawy

Tchibo i kawy ze zrównoważonych upraw

Wszystkie kawy z segmentu premium marki Tchibo (Barista, Privat Kaffee) posiadają certyfikat Rainforest Alliance lub Fairtrade. Dodatkowo ponad 35 000 drobnych plantatorów skorzystało z prowadzonych przez tą markę kampanii kwalifikacyjnych, które wspierają ich w procesie przejścia na zrównoważoną uprawę, z szacunkiem dla środowiska i pracujących ludzi. By móc oferować konsumentom najwyższą jakość, marka Tchibo zwraca szczególną uwagę nie tylko na jej smak i aromat, ale również dba o ochronę środowiska i zapewnia godne warunki życia rolnikom uprawiającym sprzedawaną przez nich kawę. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj: https://www.tchibo.pl/zrownowazone-kawy-c400107062.html.

Tchibo i kawy ze zrównoważonych upraw

Żeby na sklepowych półkach mogło się znaleźć coraz więcej ekologicznej kawy, nie wystarczą starania producentów i plantatorów – muszą włączyć się w nie także konsumenci. To ich (a tak naprawdę nas wszystkich – kawoszy i kawoszek) decyzje zakupowe i wybór kawy, oznaczonej odpowiednimi certyfikatami, pozwalają zmienić rzeczywistość.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here