Walory kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna przebojem zdobyła popularność i na stałe zagościła na naszych stołach. Nic nie wskazuje na to, aby trend ten miał się odwrócić i nie ma w tym nic zaskakującego. Stanowi ona interesującą odmianę od tradycyjnych polskich potraw i poza walorami smakowymi oferuje wiele dodatkowych zalet.

Smacznie i zdrowo

Fakt, że trudno znaleźć otyłego Azjatę przemawia do wyobraźni. Rzeczywiście, dane statystyczne w jednoznaczny sposób wykazują różnice w zawartości tkanki tłuszczowej i zdecydowanie różnice te przemawiają na korzyść mieszkańców Azji. Pomijając różnice w budowie anatomicznej, ogromny wpływ na takie wyniki ma rodzaj diety. W kuchni azjatyckiej nie znajdziemy tak popularnych u nas ciężkich sosów, nierzadko łączonych z potrawami mącznymi, dominują za to ryby, owoce morze oraz ryż. Ten ostatni występuje w ponad 150 odmianach, a ilość sposobów jego przyrządzania i podawania z pewnością przewyższa tę imponującą liczbę. 

Podstawy kuchni azjatyckiej są niezmienne i opierają się na tradycyjnych recepturach. Nie oznacza to jednak monotonii. Jednym z głównych wyróżników orientalnej sztuki kulinarnej jest łączenie przeciwstawnych smaków oraz pełna swoboda w doborze przypraw i składników uzupełniających. Każde danie może występować w wielu odmianach radykalnie różniących się zarówno wyglądem, jak i aromatem i smakiem. Fundament stanowią owoce i warzywa, najczęściej sezonowe, a te ze względu na specyfikę klimatu dostępne są przez cały rok. Dobrze nam znana kapusta, marchew i por zyskują zupełnie nowy wymiar zarówno dzięki sposobom przyprawiania, jak i technice przygotowywania. Równie ważnym komponentem jest soja i produkty powstające z jej przetwarzania, najpopularniejsze i dobrze nam znane to tofu i pasta miso. Są one bogate w błonnik, cechuje je także skuteczne działanie antynowotworowe.

Kuchnie orientalna na naszym stole

Czy można urok i walory kuchni orientalnej stosować w Polsce? Jest to możliwe, choć ze względu na wspomniane wcześniej różnice, wymaga odpowiedniego przygotowania. Liczy się otwartość na nowe doświadczenia, ale równie ważny jest dobór odpowiednich składników i niezbędnych akcesoriów kuchennych. Pamiętajmy, że to właśnie jakość produktów oraz tradycyjny sposób przygotowywania stanowią gwarancję niezapomnianego smaku – tu nie ma miejsca na półśrodki, nie da się zastąpić limonki cytryną, a mleka kokosowego krowim. Na szczęście bez trudu znajdziemy specjalistyczne sklepy oferujące bogaty wybór importowanych ingrediencji, a wśród nich korzystnie wyróżnia się jeden: sklep orientalny – Kuchnieorientu.pl

W ofercie sklepu znajdziemy zarówno produkty spożywcze i przyprawy, jak i przybory kuchenne. Tradycyjny chiński tasak, patelnia wok oraz bambusowe parowniki, nie tylko przybliżą atmosferę egzotycznej kuchni, ale też znacząco wpłyną na efekt wysiłków kulinarnych. W ofercie znajdziemy między innymi produkty charakterystyczne dla kuchni chińskiej, japońskiej, tajskiej, indyjskiej, koreańskiej czy filipińskiej. Sam chiński makaron na Kuchnieorientu.pl znajdziemy w wielu odmianach dedykowanych do poszczególnych dań i zastosowań. Miłym uzupełnieniem oferty jest zbiór przepisów ułatwiających wejście w świat egzotycznych smaków, a możliwość dokonania wygodnych zakupów bez potrzeby wychodzenia z domu to wartość trudna do przecenienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here