Wyroby mleczarskie

Jedno jest pewne: mleko można kochać lub je nienawidzić. Jednak w przypadku wyrobów z mleka sytuacja nie jest już tak klarowna. Nie tylko bowiem mają zupełnie inny smak, ale też konsystencję czy wygląd. I gdyby postawić obok siebie szklankę mleka, biały i żółty ser, maślankę albo jogurt, mało kto by powiedział, że wszystkie pochodzą z tego samego źródła.

Różnorodność jogurtów

Jednym z najpopularniejszych produktów, jakie wytwarza spółdzielnia mleczarska, są jogurty. Współcześnie występują one w bardzo wielu odsłonach, począwszy od tradycyjnych i naturalnych oraz owocowych, przez jogurty do picia i smoothie a na odtłuszczonych skończywszy. Różnią się składem i zawartością, chociaż wszystkie produkowane są na bazie mleka, a także kalorycznością i ilością składników odżywczych. Jogurt może służyć jako zwykła i zdrowa przekąska między posiłkami dla zabicia głodu, ale też jako baza dla wielu innych potraw, w tym także sałatek.

Serki i sery

Drugą równie charakterystyczną grupą produktów od spółdzielni mleczarskiej https://www.krasnystaw.eu/ są sery białe i żółte oraz serki wiejskie, czyli tak zwane kanapkowe. Zarówno twarogi, jak i te drugie zawierają w sobie mleko i mają różną konsystencję w zależności od tego, jaką jej część stanowią tłuszcze. Białe chude sery idealnie pasują do wyrobów cukierniczych, sprawdzają się w ciastach i wypiekach. Sery półtłuste oraz tłuste można za to wykorzystać w posiłkach serwowanych na zimno, w tym na kanapkach.

Mleko i jego różne oblicza

Samo mleko jako produkt nieprzetworzony zawiera w sobie różną ilość tłuszczu, od którego zależy jego dalsze przeznaczenie. Mleko kupowane w sklepach pozbawione jest między innymi aż do 99% tłuszczy, które w większości składają się na znaną wszystkim śmietanę. Ale to nie wszystkie produkty, jakie powstają z tego składnika po odseparowaniu tłuszczu. Do innych należą między innymi kefir i maślanka, ale też zsiadłe mleko oraz oczywiście masło. Popularne w ostatnich latach stały się też warzywne chłodniki, czyli mieszanka mleka, śmietany i drobno posiekanych buraczków, ogórków czy nawet cebuli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here