Okap stał się bardzo popularnym sprzętem w naszej kuchni. Przydaje się podczas gotowania, gdy unoszą się wokół liczne zapachy lub parują nam okna. Urządzenie skutecznie je pochłonie i zapobiegnie zaparowaniu szyb.

Rodzaje okapów

Urządzenia możemy podzielić na dwa rodzaje, biorąc pod uwagę tryb wykonywanej pracy:
• Wyciąg – działa na zasadzie zasysania zanieczyszczonego powietrza i wydala je na zewnątrz poprzez przewód wentylacyjny. Jest bardziej wydajną i ekonomiczną opcją, musimy jednak mieć pewność, że mamy możliwość podłączenia go do szybu wentylacyjnego. Dobrze również zamontować w kuchni dodatkową kratkę wentylacyjną, która wyrówna ciśnienie w pomieszczeniu.
• Pochłaniacz – pracuje on w zamkniętym obiegu, początkowo powietrze jest wstępnie oczyszczane z tłuszczy, potem następuje oczyszczanie z zapachów oraz dymu poprzez filtr węglowy, na końcu jest wydmuchane z powrotem do kuchni. Musimy pamiętać o regularnej wymianie filtra węglowego, średnio co 4 miesiące, nowy filtr kosztuje około 100 złotych.
Każdy model okapu może pracować jako wyciąg, lecz nie każdy może funkcjonować jako pochłaniacz.
Możemy także wyróżnić:
• Okapy przyścienne – czyli kominowe, montuje się je bezpośrednio przy ścianie, posiadają specyficzny komin w górnej części, który posiada silnik, a także przewód, który podłączony jest do szybu wentylacyjnego, tego rodzaju okapy charakteryzują się dużą wydajnością.
• Okapy wyspowe – nadają się do dużych kuchni, gdzie kuchenka znajduje się na środku, montuje się je do sufitu nad płyta grzewczą, nadają kuchni dodatkowej elegancji, są jednak bardzo drogie.
• Okapy teleskopowe – nadają się do małych kuchniach, możemy umieścić je w zabudowie szafki lub na dole szafki.
• Okapy narożne – montujemy je w rogu kuchni, przystosowany jest w ten sposób, że można go zawiesić na dwóch ścianach.

Rozmiar okapu

Pamiętajmy, by dostosować rozmiar urządzenia do szerokości naszej kuchenki, standardowo istnieją trzy rozmiary: 60 centymetrów, 70 centymetrów oraz 90 centymetrów. Jeśli decydujemy się na okapy przyścienne możemy decydować o wysokości komina.

Wydajność urządzenia

Wydajność mierzymy w m3/h, musimy znać dokładny wymiar kuchni, który obliczamy na podstawie: długość x szerokość x wysokość, okap powinien przez godzinę przerobić sześciokrotną pojemność kuchni.
Liczba biegów

Jest to regulacja prędkości pracy, okap może mieć różną siłę ssącą, którą regulujemy pokrętłem lub przyciskiem. Zazwyczaj okapy posiadają trzy lub cztery biegi, siłę dostosowujemy w zależności od ilości rzeczy, które przyrządzamy na płycie. Jeśli jest to jedynie garnek z wodą lub zupą wystarczy w zupełności pierwszy bieg, jeśli jednak dochodzi do tego patelnia ze smażącymi się na niej rzeczami oraz drugi garnek możemy włączyć trzeci lub czwarty bieg.

Poziom hałasu

Okap potrafi być dosyć głośnym urządzeniem, musimy więc zadbać o swój komfort. Dobrej jakości urządzenie powinno nie przekraczać poziomu 50 dB, zwróćmy na to uwagę zwłaszcza, gdy kuchnia połączona jest z salonem i hałas niesie się na cały dom.

Przydatne funkcje

Okap sam w sobie jest bardzo użytecznym sprzętem, dobrze jednak gdy posiada dodatkowe opcje, które ułatwiają nam gotowanie. Na przykład oświetlenie, które umożliwia nam pracę w każdych warunkach, zazwyczaj są to lampki z tradycyjnymi żarówkami lub świetlówki energooszczędne, nowoczesne okapy posiadają oświetlenie LED. Dzięki oświetleniu możemy kontrolować, czy nic nam się nie przypala lub kipi.

Niektóre modele posiadają również czujnik czyszczenia, informuje on domowników o konieczności wyczyszczenia filtrów. Można je zazwyczaj myć w zmywarkach, musimy jednak dokładnie zapoznać się wcześniej z zaleceniami producenta.

Co więcej, przydatną funkcją jest minutnik, dzięki niemu możemy zaplanować czas gotowania, pieczenia czy duszenia, wystarczy go odpowiednio ustawić i czekać na sygnał dźwiękowy, który poinformuje nas o zakończeniu gotowania.

Istnieje również coś takiego, jak wyłącznik czasowy, który dokładnie skontroluje czystość powietrza w naszej kuchni. Gdy skończymy gotować włączamy go i w ciągu przykładowo 15 minut powietrze w kuchni zostanie całkowicie oczyszczone.

Ile musimy wydać?

Cena okapu zależna jest od wielu czynników: typu, rozmiaru, a także marki. Najprostszy model w standardowym rozmiarze i bez dodatkowych funkcji będzie nas kosztował około 150 złotych. Jeśli zależy nam na markowym sprzęcie dobrej jakości musimy zapłacić około 300 złotych. Najdroższe modele, które nie tylko posiadają wiele dodatkowych funkcji, ale także wyglądają bardzo estetycznie i odznaczają się najlepszymi parametrami, kosztują nawet 3000 złotych.

Przy wyborze właściwego modelu musimy kierować się swoimi potrzebami oraz możliwościami finansowymi. Pamiętajmy jednak, by nie kupować tanich modeli niewiadomego pochodzenia, ponieważ może okazać się, że po kilku razach sprzęt nawali i narazimy się na kolejne wydatki. Możemy również poszukać właściwego modelu w internecie, znaleźć go w atrakcyjnej cenie oraz poczytać opinie użytkowników, dzięki temu mamy pewność, że dokonamy właściwego wyboru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here