Aromatyczny świat kawy w Twoim domu

Gdyby nie istniała… trzeba byłoby ją wymyślić… O czym mowa? Miłośnicy kawy na pewno zgodzą się co do tego, że bez niej nasze życie straciłoby wiele uroku. Kawa to nie tylko smaczny napój, w wielu odsłonach, ale również “magiczny napar”, za pomocą którego możemy zaczarować chwilę. Wielbiciele kawy wiedzą, czym jest czas spędzony w jej towarzystwie. Kawa potrafi dodać energii i wpłynąć pozytywnie na nastrój, a jej oddziaływanie nie zamyka się w smaku i aromacie, pobudza również szczególny zmysł – estetyki. 

Naturalne, smakowe, bezkofeinowe – kawy dla każdego

Kawa pobudza do działania, dlatego często posiłkujemy się nią w celu porannego wybudzenia, czy dodania sobie energii w kolejnych godzinach dnia. Czy z tego powodu kawa spowszedniała? Niekoniecznie. Kawy nie traktujemy tylko użytkowo. Wielu z nas kojarzy picie kawy z najlepszym relaksem i chwilę z kawą celebruje.

Taką kawę przygotowujemy z większym zaangażowaniem, Wybieramy kawy wysokiej jakości, czy to ziarniste, czy rozpuszczalne. Delektujemy się ich walorami smakowo-aromatycznymi, eksperymentujemy z nowymi gatunkami, tak by umiejętnie dopasować je do naszego gustu. 

Kawy naturalne, pochodzące z różnych krajów, charakteryzują się (podobnie jak szczepy winne) nieco odmiennymi cechami. Jedne są łagodniejsze, inne bardziej zdecydowane w smaku i aromacie. Są kawy bardziej aksamitne i kremowe w odbiorze naszych kubków smakowych, są też cięższe, wyrazistsze, mocniejsze, nie brakuje również kaw, które orzeźwiają, dzięki nucie owocowo-egzotycznej.

Kawa naturalna sama w sobie jest źródłem sporej satysfakcji smakowej, ale nie tylko taka kawa może zachwycić nasze podniebienia – warto również zwrócić uwagę na kawy smakowe.

W kolonialnym klimacie…

Picie kawy, podobnie jak wysokiej jakości gatunków herbat to dla wielu z nas swoisty rytuał. Na efekt finalny, czyli kawę lub herbatę w mistrzowskim wydaniu wpływ ma kilka czynników. Oczywiście najistotniejszy jest dobór najatrakcyjniejszych dla nas gatunków tych egzotycznych przysmaków, ważny jest jednak również sposób zaparzania, jak i samo podanie. 

Zupełnie inaczej smakuje kawa w tradycyjnej, eleganckiej filiżance, inaczej zadziała na nas kawa w minimalistycznym kubku, jeszcze inaczej wypijana w wersji fast na ulicy, podczas szybkiego spaceru.

Kawa, na którą mamy czas, to ta, której chcemy poświęcić trochę więcej uwagi, a ona na pewno nam się odwdzięczy. Będzie to kawa w kolonialnym stylu. Przygotowując ją, często przenosimy się w czasie do pierwszych sklepów z artykułami kolonialnymi, których oferta jawiła się naszym pradziadkom jako pełen egzotyki i zupełnie nowych doznań świat.

Dziś również możemy korzystać z pełni kolonialnych bogactw – jest to niezwykle proste. Wystarczy znaleźć odpowiedni adres, taki jak Baczewski Towary Kolonialne: https://www.baczewskisklep.pl/kategoria-produktu/kawy/, aby poznać smak najwyższej jakości produktów sprowadzanych z różnych zakątków świata, w tym: kaw, herbat, ziół, alkoholi, którym towarzyszą profesjonalne akcesoria służące przygotowaniu naparów w najlepszym wydaniu. 

Na szczególną uwagę zasługuje bogaty katalog kaw: z Etiopii, Salvadoru, Brazylii, Kamerunu, Kolumbii, Sumatry, Tanzanii, Peru, Hondurasu, Kenii czy Indii. Wszystkie w niepowtarzalnych smakach i aromatach. Towarzyszą im kawy smakowe, które sprawiają, że kawowe menu jest jeszcze atrakcyjniejsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here