Kawa mrożona to jeden z najchętniej kupowanych kaw podczas letniego sezonu. Jest lekka, z dodatkiem dużej ilości kostek lodu co sprawia, że jest to kawa idealna na letnie dni. Oprócz tego ta kupiona w kawiarni prezentuje się obłędnie, a jej smak zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kawę mrożoną często można zakupić z różnymi dodatkami oraz dekoracjami, jak bita śmietana, czekolada, syrop czy herbatniki. Widząc tak podawaną kawę mrożoną w restauracjach często odnosimy wrażenie, że jej wykonanie w domu jest awykonalne. Czy na pewno? W dzisiejszym artykule zaprezentujemy Wam specjalne przepisy na kawę mrożoną, dzięki którym będziecie mogli odtworzyć Wasz ulubiony napój prosto z kawiarni. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą przygotujesz pyszne mrożone napoje, które zachwycą Twoją rodzinę oraz znajomych podczas wakacyjnego urlopu. Zapraszamy!
Niezbędne akcesoria
Aby wykonać kawę mrożona należy wyposażyć się najpotrzebniejsze akcesoria, które umożliwią wykonanie kawy. Warto również przed zabraniem się do wykonania zimnego napoju uszykować kostki lodu, które wcześniej należy zamrozić w specjalnych pojemniczkach w zamrażarce. Do przygotowania kawy polecamy zastosować blender barmański. Do przygotowania oraz wzbogacenia wystroju letniej kawy polecamy zakupić kolorowe słomki oraz mieć pod ręką sitko z przyprawami, jak cynamon czy kakao.
Przepis na wykonanie kawy
Gdy już przygotowaliśmy się we wszystkie najpotrzebniejsze sprzęty do wykonania kawy mrożonej, po raz przystąpić do jej realizacji. Mamy do zaoferowania dwa przepisy na kawę, gdzie jedną z nich będzie można wykonać przy pomocy kawy rozpuszczalnej, a drugą z zaparzonych ziaren.
Kawę rozpuszczalną polecamy wymieszać z zimną wodą, tak aby stanowiła ona większą połowę szklanki. Aby to wykonać polecamy blender, do którego wsypujemy określoną ilość kawy oraz wlewamy wodę. Całość wstrząsamy przez około minutę, przez co uzyskamy równomiernie rozpuszczoną kawę z delikatną kawową pianką. W ten sam sposób wlewamy mleko, które po kilkunastu wstrząśnięciach w blenderze pozwoli nam uzyskać delikatną, puszystą piankę na górną część kawy. Na koniec warto udekorować piankę ciemnym kakao.
Sposób na kawę mrożoną wykonaną z ziaren różni się oczywiście tym, że wcześniej taką kawę należy sparzyć i odczekać do jej ostygnięcia. Gdy przygotowana przez nas kawa będzie całkowicie ostudzona, dodajemy do niej kostki lodu oraz delikatnie wlewamy wykonaną piankę.