Jagodzian rambutan to drzewo osiągające nawet do 30 metrów wysokości, które rośnie w Indonezji, Malezji oraz Chinach. Rambutan posiada małe, różowe, okrągłe, otoczone kolcami owoce, które maja słodko – kwaśny smak. To właśnie one są najcenniejsze, wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

Właściwości zdrowotne

Owoce rambutanu to bogactwo witamin oraz minerałów. W 100 gramach zawierają aż ok. 70 % dziennej dawki witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Zawarta w owocach rambutanu witamina C przyczynia się również do poprawy włosów, skóry i paznokci. Ponadto, w rambutanie znajduje się wysoka zawartość miedzi. Minerał ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jego niedobór może prowadzić do obniżenia odporności, ogólnego osłabienia, a także anemii i problemów ze strony układu kostno – stawowego. Miedź poprawia również ogólny stan włosów. Stają się one mocniejsze oraz mniej wypadają. Rambutan to także źródło potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B.

Rambutan zawiera wiele silnych antyoksydantów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Warto zaznaczyć, iż najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce oraz pestce, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia, dlatego też należy pozyskiwać z tych części ekstrakt.

Wskazuje się, że rambutan, a dokładniej skórka owocu może stanowić naturalny środek na czerwonkę. Czerwonka to bardzo ostra choroba zakaźna jelit, która nieleczona może prowadzić nawet do śmierci. Jej głównym objawem jest biegunka, a osoby na nią chorujące są bardzo osłabione i odwodnione. W celu zmniejszenia gorączki i złagodzenia biegunki zaleca się przygotować miksturę ze skórki rambutanu. Należy pokroić łupinkę i gotować ją w wodzie do momentu odparowania połowy wody. Następnie mieszankę trzeba wystudzić i przecedzić. Zaleca się pić napój dwa razy dziennie.

Zastosowanie

Najsmaczniejsze są świeże owoce, które w naszym kraju są dość trudno dostępne, choć można je spotkać w niektórych delikatesach i hipermarketach. Możemy jednak kupić owoce rambutanu w syropie.

Z owoców przygotowuje się sałatki owocowe bądź dżemy. Dodaje się je także do drinków czy koktajli. Możesz też przygotować z nich pyszny napój. Wystarczy z owoców wycisnąć sok i dodać do niego cynamon oraz ziarna z laski wanilii.

https://www.uroda.info.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here