Jak kupować używany sprzęt dla gastronomii

Ceny nowych, profesjonalnych urządzeń dla gastronomii sprawiają, że rośnie popularność zaopatrywania się w sprzęty używane. Jak w obliczu takiej sytuacji kupować mądrze i oszczędnie?

Z urządzeniami gastronomicznymi jest podobnie jak z elementami parków maszynowych w fabrykach. Bardzo skomplikowane mechanizmy i budowa urządzeń nastawionych na intensywną eksploatację sprawia, że używane podzespoły są bardzo wydajne. Co więcej, nawet awaria nie wyklucza sprzętu z użycia, bo niejednokrotnie opłaca się zlecić naprawę, zamiast kupować nowe urządzenie. Stąd też cena nowych sprzętów jest bardzo wysoka i może stanowić problem nie do przeskoczenia dla niektórych restauratorów.

Jak nie kupować używanego sprzętu dla gastronomii? 

W wielu branżowych grupach serwisów społecznościowych panuje wysoki poziom zaufania, jednak nie warto przesadnie wierzyć w dobre intencje kolegów po fachu. Zbyt atrakcyjna cena, wyprzedaż dużej ilości sprzętów, powinna zasiać niepokój każdego kupującego. Tak samo sytuacja ma się w przypadku ogłoszeń, w których sprzedający pisze, że nie bardzo wie, co w danym urządzeniu nie działa, ale ma podstawy sądzić, że to da się naprawić. Inwestycja w sprzęt może okazać się nietrafna również w przypadku sprzedaży hurtem dużej ilości urządzeń dedykowanych konkretnym rodzajom restauracji oraz akcesoriów, w których dokonano przeróbek pod klienta.

Gdzie kupować używany sprzęt gastronomiczny?

Absolutnie najlepszym miejscem na zakup sprzętu używanego czy to do gastronomii, czy do sklepów z żywnością jest jego producent. Co prawda okazji na zakup sprzętu od producenta może nie być wiele, ale warto jednak regularnie zaglądać na ich strony, bo można tam kupić najlepiej sprawdzone i wykonane urządzenia. Czasem pochodzą one z napraw pogwarancyjnych, czasem można znaleźć sprzęt, którego serwisem zajmuje się niemal wyłącznie jego producent. I tak w np. na stronie przedstawiciela urządzeń piekarniczych IBIS odnaleźć można nie tylko piece, w których były dokonywane drobne naprawy, ale i ubijaczki czy miesiarki po kapitalnym remoncie. A to wszystko producent przekazuje z kompletem dokumentów i w bardzo atrakcyjnej cenie. Takie perełki zwykle szybko znikają, dlatego kupującym zaleca się stałe monitorowanie rynku. Raczej nie należy się spodziewać, że używane i naprawione przez producenta maszyny w dobrym stanie zdążą się pojawić w ogłoszeniach.

Leasing używanego sprzętu gastronomicznego lub zakup w komisie

To, że sprzęt gastronomiczny jest używany, nie musi oznaczać, że cena jego zakupu będzie na tyle atrakcyjna, by kupić go za gotówkę. Piece wsadowe, piece konwekcyjno-parowe czy profesjonalne ekspresy do kawy mogą nawet po kilku lat używania kosztować kilkanaście tysięcy złotych.
Zaletą leasingu jest zabezpieczenie transakcji. Kupujący ma pewność co do jakości i stanu urządzeń, bo wszystkie informacje o tym spisane są w umowie leasingowej.

Podobnie jest z profesjonalnymi komisami sprzętu. Zakup za ich pośrednictwem to szerokie możliwości wyboru, ale również pewność co do stanu produktu, bo komisy każdorazowo sprawdzają ten element podczas przyjmowania do siebie urządzeń.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here