Ceny nowych, profesjonalnych urządzeń dla gastronomii sprawiają, że rośnie popularność zaopatrywania się w sprzęty używane. Jak w obliczu takiej sytuacji kupować mądrze i oszczędnie?
Z urządzeniami gastronomicznymi jest podobnie jak z elementami parków maszynowych w fabrykach. Bardzo skomplikowane mechanizmy i budowa urządzeń nastawionych na intensywną eksploatację sprawia, że używane podzespoły są bardzo wydajne. Co więcej, nawet awaria nie wyklucza sprzętu z użycia, bo niejednokrotnie opłaca się zlecić naprawę, zamiast kupować nowe urządzenie. Stąd też cena nowych sprzętów jest bardzo wysoka i może stanowić problem nie do przeskoczenia dla niektórych restauratorów.
Jak nie kupować używanego sprzętu dla gastronomii?
W wielu branżowych grupach serwisów społecznościowych panuje wysoki poziom zaufania, jednak nie warto przesadnie wierzyć w dobre intencje kolegów po fachu. Zbyt atrakcyjna cena, wyprzedaż dużej ilości sprzętów, powinna zasiać niepokój każdego kupującego. Tak samo sytuacja ma się w przypadku ogłoszeń, w których sprzedający pisze, że nie bardzo wie, co w danym urządzeniu nie działa, ale ma podstawy sądzić, że to da się naprawić. Inwestycja w sprzęt może okazać się nietrafna również w przypadku sprzedaży hurtem dużej ilości urządzeń dedykowanych konkretnym rodzajom restauracji oraz akcesoriów, w których dokonano przeróbek pod klienta.
Gdzie kupować używany sprzęt gastronomiczny?
Absolutnie najlepszym miejscem na zakup sprzętu używanego czy to do gastronomii, czy do sklepów z żywnością jest jego producent. Co prawda okazji na zakup sprzętu od producenta może nie być wiele, ale warto jednak regularnie zaglądać na ich strony, bo można tam kupić najlepiej sprawdzone i wykonane urządzenia. Czasem pochodzą one z napraw pogwarancyjnych, czasem można znaleźć sprzęt, którego serwisem zajmuje się niemal wyłącznie jego producent. I tak w np. na stronie przedstawiciela urządzeń piekarniczych IBIS odnaleźć można nie tylko piece, w których były dokonywane drobne naprawy, ale i ubijaczki czy miesiarki po kapitalnym remoncie. A to wszystko producent przekazuje z kompletem dokumentów i w bardzo atrakcyjnej cenie. Takie perełki zwykle szybko znikają, dlatego kupującym zaleca się stałe monitorowanie rynku. Raczej nie należy się spodziewać, że używane i naprawione przez producenta maszyny w dobrym stanie zdążą się pojawić w ogłoszeniach.
Leasing używanego sprzętu gastronomicznego lub zakup w komisie
To, że sprzęt gastronomiczny jest używany, nie musi oznaczać, że cena jego zakupu będzie na tyle atrakcyjna, by kupić go za gotówkę. Piece wsadowe, piece konwekcyjno-parowe czy profesjonalne ekspresy do kawy mogą nawet po kilku lat używania kosztować kilkanaście tysięcy złotych.
Zaletą leasingu jest zabezpieczenie transakcji. Kupujący ma pewność co do jakości i stanu urządzeń, bo wszystkie informacje o tym spisane są w umowie leasingowej.
Podobnie jest z profesjonalnymi komisami sprzętu. Zakup za ich pośrednictwem to szerokie możliwości wyboru, ale również pewność co do stanu produktu, bo komisy każdorazowo sprawdzają ten element podczas przyjmowania do siebie urządzeń.