Jak ochłodzić się w upalny dzień? - maszynki do lodów

Upalna pogoda i wysokie temperatury mogą być męczące. By jednak w pełni cieszyć się latem, nie trzeba chować się przed słońcem w klimatyzowanych wnętrzach. Wystarczy zapewnić sobie odpowiednią ochronę przed promieniami UV, pić orzeźwiające napoje i wodę, a także przygotowywać chłodzące przekąski.

Gdy zaczyna doskwierać upał

Podczas gorącego lata warto pamiętać o prostych, domowych sposobach, które pomogą w naturalnym ochłodzeniu organizmu. Trzeba bowiem wiedzieć, że ratunek przed upałem w postaci klimatyzacji nie jest najlepszym wyjściem. Duża różnica temperatur może bowiem prowadzić do infekcji, do których przyczynia się także suche powietrze. Lepiej, więc postawić na prostsze rozwiązania. Spędzając czas na zewnątrz, należy unikać ekspozycji na słońce w godzinach południowych i lepiej skryć się w cieniu. Nie można także zapomnieć o regularnym nawadnianiu organizmu. Na co dzień zaleca się, by pić przynajmniej 2-2,5 l. płynów, a gdy słupki rtęci na termometrach szybują w górę, zapotrzebowanie organizmu na wodę jeszcze wzrasta. Pić można jednak także orzeźwiające napoje na bazie owoców np. cytrusowych, a także zsiadłe mleko i schłodzone kefiry.

Co jeść w upały?

Latem zmniejsza się apetyt, więc to doskonała okazja, by spożywać lekkie potrawy, które pomogą w ochłodzeniu organizmu. Lepiej zrezygnować ze smażonych i ciężkostrawnych dań na rzecz warzywnych chłodników, sałatek owocowych np. z arbuza, truskawek i melona. W upalne dni polecane są także jogurty, twarogi, drób i jaja. Najwięcej płynów dostarczą także świeże ogórki, cukinia i pomidory. Inspiracje kulinarne warto czerpać z kuchni śródziemnomorskiej, której przepisy sprawdzają się najlepiej w upalne dni.

Domowe lody jak z lodziarni

Gdy robi się gorąco, chętnie sięgamy także po lody. Warto wiedzieć, że w prosty sposób można przygotować je w domowym zaciszu przy pomocy maszynki do lodów, takiej jak np. tutaj. Deser domowej roboty jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ mamy pełną kontrolę nad składnikami, które wykorzystujemy w przepisach. Przykładowo by wyczarować lody śmietankowe, wystarczy użyć śmietanki kremówki, jajek i miodu lub cukru. By powstał inny smak, można do tej mieszanki dodać np. truskawki, owoce jagodowe i mleko. Wystarczy pół godziny, by przy pomocy maszyny do lodów powstał pyszny, chłodzący przysmak. Tego rodzaju urządzenie może także urozmaicić każde domowe przyjęcie. Maszynki do lodu mają bowiem designerski wygląd, a niektóre z nich pozwalają na przyrządzanie nawet włoskich, kręconych lodów. Sam proces przygotowywania, a następnie dekorowania deserów np. przy pomocy kolorowych posypek, owoców i kostek czekolady, może stanowić atrakcję domowych przyjęć nie tylko dla dzieci.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here