Jak rozpuścić czekoladę? Poznaj najlepsze techniki! Czy biała czekolada nadaje się do zrobienia polewy? Dowiesz się wszystkiego z naszego artykułu!

Do zrobienia polewy wybierz wysokiej jakości czekoladki, np.  marki Vobro! Czekoladki cechują się starannością wykonania i wyjątkowym smakiem! Zapoznaj się z szeroką ofertę i wybierz czekoladki dla siebie!

Jak rozpuścić czekoladę – sposoby

Do najpopularniejszych sposobów rozpuszczania czekolady należą:

  • rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce,
  • podgrzewanie czekolady w garnuszku,
  • pozostawienie czekolady na słońcu,
  • kąpiel wodna.

W naszym artykule skupimy się na ostatnim sposobie, który jest najbezpieczniejszy i najefektywniejszy.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Do rozpuszczenia czekolady potrzebujesz garnuszka i metalowej lub szklanej miski.

Przed czekoladową kąpielą – wskazówki:

  • Przygotuj suchą miskę.
  • Pamiętaj, że czekolada ma się topić parą wodną. Nie może być zanurzona w wodzie.
  • W celu uniknięcia przypalenia czekolady, top ją na małym ogniu.
  • Zacznij mieszać czekoladę dopiero pod koniec, kiedy zacznie się topić. Inaczej czekolada nie będzie miała jednej warstwy.
  • Wybierz czekoladę z dużą zawartością kakao.
  • Czekolada musi być drobno posiekana. Przyspieszy to proces rozpuszczania.
  • Dodaj odrobinę oleju do czekolady. Olej sprawi, że czekolada będzie się błyszczeć.

Przygotowanie kąpieli w czekoladzie:

  • Wlej do garnuszka wrzątek (ok. ⅓ całości).
  • Połam czekoladę na kawałki. Pokruszoną czekoladę umieść w misce.
  • Podgrzej czekoladę w misce (na małym ogniu). Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się roztopi.
  • Kiedy konsystencja czekolady zmieni się na płynną, zdejmij ją z ognia.
  • Pozostaw całość do ostudzenia.

Jak rozpuścić białą czekoladę?

Mamy złą wiadomość dla miłośników białej czekolady. Niestety biała czekolada jest trudniejsza do roztapiania. Biała czekolada wymaga większej uwagi i najczęściej się nieestetycznie rozwarstwia. Dlatego przy jej przyrządzaniu należy zachować większą ostrożność. Do kąpieli wodnej proponujemy wybrać np. trufle w białej czekoladzie.

Jeśli jednak koniecznie chcemy użyć białej czekolady na polewę, możemy spróbować zrobić krem do tortu. Do przygotowania kremu z białej czekolady potrzebujesz:

  • mleka,
  • cukru,
  • żółtek jajek,
  • wody,
  • żelatyny,
  • malin (do dekoracji),
  • śmietany (36%),
  • białej czekolady.

Przyrządzenie kremu z białej czekolady jest bardzo proste.

Jak rozpuścić czekoladę na polewę?

Polewę z czekolady można przyrządzić na 5 sposobów:

  1. Polewa z kakao do ciast:
  • składniki: masło (100 g), gorąca woda (3 łyżki), kakao (3 łyżki), cukier puder (3 łyżki).
  1. Polewa ganache:
  • składniki: śmietanka (30%, 100 ml), czekolada (100 g, warunek: musi zawierać dużo kakao), masło (50 g).
  1. Polewa ekspresowa:
  • składniki: gorzka czekolada (100 g), olej kokosowy (1 łyżka).
  1. Polewa czekoladowa (nie wymaga gotowania):
  • składniki:cukier puder (6 łyżek), kakao (1 łyżeczka), gorąca woda (ok. 2 łyżeczek).
  1. Zdrowa polewa:
  • składniki: powidła śliwkowe (5 łyżek), ciemne kakao (ok. 1-2 łyżek).

Pomysłów na rozpuszczanie czekolady na polewę jest naprawdę wiele. Najważniejsze jest jednak wybranie czekolady wysokiej jakości. Wykonanie polewy będzie wtedy proste i przyjemne, a efekt końcowy pyszny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here