Jak rozpuścić czekoladę? Poznaj najlepsze techniki! Czy biała czekolada nadaje się do zrobienia polewy? Dowiesz się wszystkiego z naszego artykułu!
Do zrobienia polewy wybierz wysokiej jakości czekoladki, np. marki Vobro! Czekoladki cechują się starannością wykonania i wyjątkowym smakiem! Zapoznaj się z szeroką ofertę i wybierz czekoladki dla siebie!
Jak rozpuścić czekoladę – sposoby
Do najpopularniejszych sposobów rozpuszczania czekolady należą:
- rozpuszczanie czekolady w mikrofalówce,
- podgrzewanie czekolady w garnuszku,
- pozostawienie czekolady na słońcu,
- kąpiel wodna.
W naszym artykule skupimy się na ostatnim sposobie, który jest najbezpieczniejszy i najefektywniejszy.
Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Do rozpuszczenia czekolady potrzebujesz garnuszka i metalowej lub szklanej miski.
Przed czekoladową kąpielą – wskazówki:
- Przygotuj suchą miskę.
- Pamiętaj, że czekolada ma się topić parą wodną. Nie może być zanurzona w wodzie.
- W celu uniknięcia przypalenia czekolady, top ją na małym ogniu.
- Zacznij mieszać czekoladę dopiero pod koniec, kiedy zacznie się topić. Inaczej czekolada nie będzie miała jednej warstwy.
- Wybierz czekoladę z dużą zawartością kakao.
- Czekolada musi być drobno posiekana. Przyspieszy to proces rozpuszczania.
- Dodaj odrobinę oleju do czekolady. Olej sprawi, że czekolada będzie się błyszczeć.
Przygotowanie kąpieli w czekoladzie:
- Wlej do garnuszka wrzątek (ok. ⅓ całości).
- Połam czekoladę na kawałki. Pokruszoną czekoladę umieść w misce.
- Podgrzej czekoladę w misce (na małym ogniu). Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się roztopi.
- Kiedy konsystencja czekolady zmieni się na płynną, zdejmij ją z ognia.
- Pozostaw całość do ostudzenia.
Jak rozpuścić białą czekoladę?
Mamy złą wiadomość dla miłośników białej czekolady. Niestety biała czekolada jest trudniejsza do roztapiania. Biała czekolada wymaga większej uwagi i najczęściej się nieestetycznie rozwarstwia. Dlatego przy jej przyrządzaniu należy zachować większą ostrożność. Do kąpieli wodnej proponujemy wybrać np. trufle w białej czekoladzie.
Jeśli jednak koniecznie chcemy użyć białej czekolady na polewę, możemy spróbować zrobić krem do tortu. Do przygotowania kremu z białej czekolady potrzebujesz:
- mleka,
- cukru,
- żółtek jajek,
- wody,
- żelatyny,
- malin (do dekoracji),
- śmietany (36%),
- białej czekolady.
Przyrządzenie kremu z białej czekolady jest bardzo proste.
Jak rozpuścić czekoladę na polewę?
Polewę z czekolady można przyrządzić na 5 sposobów:
- Polewa z kakao do ciast:
- składniki: masło (100 g), gorąca woda (3 łyżki), kakao (3 łyżki), cukier puder (3 łyżki).
- Polewa ganache:
- składniki: śmietanka (30%, 100 ml), czekolada (100 g, warunek: musi zawierać dużo kakao), masło (50 g).
- Polewa ekspresowa:
- składniki: gorzka czekolada (100 g), olej kokosowy (1 łyżka).
- Polewa czekoladowa (nie wymaga gotowania):
- składniki:cukier puder (6 łyżek), kakao (1 łyżeczka), gorąca woda (ok. 2 łyżeczek).
- Zdrowa polewa:
- składniki: powidła śliwkowe (5 łyżek), ciemne kakao (ok. 1-2 łyżek).
Pomysłów na rozpuszczanie czekolady na polewę jest naprawdę wiele. Najważniejsze jest jednak wybranie czekolady wysokiej jakości. Wykonanie polewy będzie wtedy proste i przyjemne, a efekt końcowy pyszny.