Osoby borykające się z nietolerancją laktozy przejść powinny na specjalną dietę wykluczającą ten składnik. Jakiego rodzaju produkty są w niej wykluczone? Co jeść przy uczuleniu na laktozę?
Kiedy należy przejść na dietę bez laktozy?
Mianem diety bez laktozy określa się dietę eliminacyjną, która wymaga stałego lub czasowego wykluczenia produktów zawierających laktozę. Do głównych objawów alergii na białka mleka krowiego zalicza się: kolki, wymioty, biegunki, wodniste stolce, brak apetytu, refluks żołądkowo — przełykowy, czerwone oraz szorstkie policzki, suchą skórę, wysypkę w zgięciach łokciowych i pod kolanami, egzemę, kaszel, świszczący oddech oraz katar.
Dieta bez laktozy — co to takiego?
Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż dieta przy nietolerancji laktozy jest kwestią niezwykle indywidualną. Związane jest to z faktem, iż u każdej z osób do czynienia możemy mieć z odmiennym poziomem niedoboru laktazy. Przykładowo, pacjenci borykający się z alaktazją muszą w 100% wyeliminować ze swojego jadłospisu mleko oraz produkty mleczne. Wynika to z tego, że nie tolerują one nawet niewielkiej ilości produktów zawierających cukier mleczny. W zupełnie innej sytuacji są osoby cierpiące na hipolaktazję. W tym przypadku nie ma konieczności całkowitej eliminacji laktozy. Nabiał spożywany może być tutaj w indywidualnie tolerowanych ilościach (najczęściej jest to około 5 — 10 g laktozy w jednym posiłku).
Jakiego rodzaju produkty zawierają laktozę?
Które z produktów powinny wykluczyć ze swojej diety osoby cierpiące na nietolerancję laktozy? Są to między innymi: mleko krowie, owcze oraz kozie, mleko modyfikowane, mleko granulowane, mleko w proszku, jogurt naturalny, jogurt owocowy, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, serek homogenizowany, twaróg, ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, ser typu feta, ser typu mozzarella, śmietana, bita śmietana, masło, margaryna, produkty zbożowe, jak bułki, chałki czy rogaliki maślane, płatki śniadaniowe, ciasto do pizzy, wyroby mięsne — kiełbasy, wędliny, konserwy, parówki, słodycze — ciastka, ciasta, czekolada, herbatniki, żelki, cukierki lody, dania gotowe oraz sosy i zupy instant.
Co jeść przy diecie bez laktozy?
Jakiego rodzaju produkty mogą jeść pacjenci borykający się z nietolerancją laktozy? Na rynku dostępne są różnego rodzaju wyroby jej pozbawione. Są to zarówno mleka, jak i jogurty, kefiry, twarożki do smarowania pieczywa czy serki wiejskie.
Alternatywne dla mleka krowiego rozwiązanie stanowią rozmaite mleka roślinne. Do wyboru jest między innymi sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane oraz gryczane. Ich smak jest podobny, a co więcej — są one wzbogacone wapniem. Mleka roślinne znakomicie sprawdzają się jako dodatek do kawy, naleśników czy różnego rodzaju deserów.
W diecie bez laktozy znaleźć może się także soja i jej przetwory, mięso, jajka, ryby, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, fasola, kasza gryczana, kasza jaglana oraz płatki owsiane.
Szukając sprawdzonej diety bez laktozy, warto skorzystać z intuicyjnej porównywarki https://dietly.pl. To wszystkie najlepsze cateringi dietetyczne w jednym miejscu.