Posiadacze kuchenek mikrofalowych przed jej użyciem zastanawiają się czy warto z nich korzystać. Krąży wiele opinii na temat używania kuchenek tego rodzaju. Jednych przekonuje to, że korzysta się z nich w bardzo łatwy i szybki sposób, co właśnie w niektórych sytuacjach przeważa na ich korzyść. Jednak co raz częściej można spotkać się z sceptycznych podejściem do tematu, szczególnie kiedy przeczyta się informacje podawane w gazetach lub internecie, często sprzeczne w różnych źródłach. Według wielu opinii, jedzenie odgrzewane w mikrofalówkach pozbawione jest wszelkich wartości odżywczych, witamin i minerałów. Częstym błędem korzystających z nich jest podgrzewanie posiłków w plastikowych pojemnikach, które wytwarzają wraz ze wzrostem temperatury szkodliwe substancje, które są wchłaniane przez nasz posiłek. Używanie kuchenki mikrofalowej może także bezpośrednio wpływać na czynności organizmu jak zaburzenia rytmu serca lub zmniejszenie ilość czerwonych krwinek przez spożywanie pokarmów z kuchenki. Wielu jednak zastanawia się czy to wszystko jest prawdą? Czy warto wierzyć informacjom podawanym przez media? Gdyby działanie kuchenek mikrofalowych było tak bardzo szkodliwe to byłyby tak powszechne i restauracje narażałyby swoich klientów? Informacje podawane w mediach nie zawsze są zgodne z prawdą i nie należy bezgranicznie w nie wierzyć. Jak wiadomo wszystko ma swoje dobre i złe strony. Nic nie jest w pełni bezpieczne i wszystko ma swoje dobre i złe strony. Nikt nie jest zmuszany do korzystania z kuchenek mikrofalowych i może wybrać inny sposób, który mu odpowiada.