Kasza gryczana znana jest od wieków. To właśnie po nią chętnie sięgano jeszcze w czasach średniowiecza. Potem na wiele lat całkiem o niej zapomniano. Dzisiaj coraz częściej podkreśla się jej walory zdrowotne. Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa. Z całą pewnością zasługuje na to, aby na stałe wejść do naszej kuchni i stać się czymś więcej niż tylko dodatkiem do sosu. Kasza gryczana nie jest zbożem. Tym właśnie różni się od kaszy jęczmiennej czy kaszy manny, którą tak chętnie podajemy dzieciom. Ma postać drobnych ziarenek, które mogą mieć barwę brązową lub białą. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z kaszą paloną. Gryka – bo to właśnie z tej rośliny pozyskiwana jest kasza gryczana – uprawiana jest intensywnie na Lubelszczyźnie. Jej bajeczne kwiaty zobaczyć można w lipcu oraz sierpniu. Kasza gryczana dostarcza naprawdę dużych ilości biała. Jednocześnie nasz organizm całkiem sprawnie potrafi je przyswoić. Do tego zawiera takie aminokwasy, jak lizyna oraz tryptofan.

http://www.biegiemprzezpolske.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here