Kilka pomysłów na ciasta i desery kawowe

Kawa to napój, bez którego wiele osób wprost nie wyobraża sobie życia — zachwyca nie tylko swym wyjątkowym smakiem, ale też niepowtarzalnym aromatem. Warto wykorzystać jej walory podczas przygotowywania pysznych kawowych ciast oraz deserów. Poznaj nowe zastosowania tego ponadczasowego napoju!

Kawowe desery — nie tylko tiramisu

Najbardziej znanym kawowym deserem jest bez wątpienia kultowe włoskie tiramisu. Jest pyszne, kremowe i mocno kawowe. W wersji klasycznej składa się z nasączonych espresso oraz likierem amaretto podłużnych biszkoptów, oraz z aksamitnego kremu, który przygotujesz z jajek, cukru oraz serka mascarpone. Wierzch tiramisu zazwyczaj posypuje się kakao, można też ozdobić go startą czekoladą, najlepiej gorzką. Jeśli znudzi Ci się klasyczna wersja tego deseru, możesz nasączyć biszkopty likierem o innym smaku lub sokiem owocowym, dorzucić truskawki lub maliny, czy też dodać do mascarpone białej czekolady — możliwości jest naprawdę wiele!

Do deserów warto wykorzystać mocną, dobrej jakości kawę, która świetnie kontrastować będzie ze słodyczą. W przygotowaniu takiego napoju pomoże Ci dobry elektryczny młynek do kawy — prawdziwi koneserzy powinni sięgnąć po młynek żarowy, który nie rozgrzewa się podczas mielenia i tym samym nie zmienia smaku oraz aromatu ziaren.

Innym wyśmienitym kawowym deserem będą stworzone na bazie kawy (espresso lub mielonych ziaren) czekoladki i trufle. Podstawą do ich wykonania może być np. rozpuszczona biała lub ciemna czekolada, wymieszana z masłem, odrobiną alkoholu, śmietanką i pokruszonymi herbatnikami. Kawę można dodać do masy lub obtoczyć gotowe trufle w zmielonych ziarnach.

Kawa ze słodkimi dodatkami

Jak wykorzystać kawę w ciastach i ciasteczkach?

Kawa świetnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju kremów, którymi możesz przekładać i nadziewać ciasta czy ciasteczka. Espresso dodaje się do kremów maślanych, czekoladowych i śmietanowych, czy też kremów jajecznych ubijanych na parze. Uzyskaną puszystą masą przełożysz biszkopt oraz krążki bezowe, bądź też np. nadziejesz ptysie.

Kolejnym dobrym pomysłem na wykorzystanie kawy jest przygotowanie smakowitego sernika z jej dodatkiem. Niezależnie do tego, czy sięgniesz po tradycyjny twaróg czy bardziej nowoczesne mascarpone, mocny kawowy aromat zawsze dobrze komponować się będzie z łagodnym smakiem sera.

Po mieloną kawę możesz sięgnąć, piekąc proste, szybkie ciasteczka — idealne do pogryzania lub jako dodatek na przyjęciu. Wystarczy dodać nieco zmielonych ziaren, by zyskać ciekawy posmak. Pamiętaj, że dodatek kawy sprawi, że całość będzie nieco gorzka, dlatego czasem dobrze jest odrobinę zwiększyć ilość cukru.

Jak wykorzystać kawę w ciastach i ciasteczkach

Kawa ze słodkimi dodatkami

Warto pamiętać, że kawa sama w sobie może stać się atrakcyjnym deserem — jeśli dodasz do niej odpowiednie dodatki. Latem doskonale sprawdzą się różne wersje kawy mrożonej. Wystarczy ulubiona kawa, do której dodasz kostki lodu, mleko skondensowane i aromatyczne przyprawy! Letnia wersja kawy smakować będzie też wyśmienicie z dodatkiem lodów lub sorbetu.

Nie sposób nie wspomnieć także o kawie z procentami, czyli z dodatkiem ulubionego alkoholu — może być to zarówno deserowy likier, jak też mocniejszy trunek np. rum bądź whisky. Dodaj do tego jeszcze wybrany syrop smakowy i puszystą czapeczkę z bitej śmietany; posyp tartą gorzką czekoladą, i gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here