Wiele jest roślin w naszych ogrodach, które zachwycają barwami czy kształtem i wielkością kwiatów. Chętnie je sadzimy i z dużą skrupulatnością o nie dbamy, aby jak najdłużej były ozdobą naszych domostw. Mało kto jednak wie, że część z tych pięknych kwitnących roślin to tykające bomby witaminowe, które nie tylko wpływają na naszą urodę, ale przede wszystkim na zdrowie i dobre samopoczucie. Jedną z takich roślin jest hibiskus, znany również pod nazwą malwa sudańska lub ketmia szczawiowa.
Jak rozpoznać hibiskusa?
Malwa sudańska, zwana hibiskusem jak nazwa wskazuje wyglądem przypomina naszą polską malwę. Zbudowana jest z dużych kwiatów kształtem przypominających trąbki. Wyróżnia się również sporą wysokością. W warunkach naturalnych może osiągnąć nawet pięć metrów wysokości. W warunkach domowych hibiskus zazwyczaj nie przekracza trzech metrów.Hibiskus często nazywany jest różą chińską, a wszystko za sprawą chińskiego pochodzenia tej rośliny. Najczęściej występująca barwa tej rośliny to krwista czerwień oraz bardzo jaskrawy żółty, choć kolorów jest zdecydowanie więcej. Jest też wiele odmian, które różnią się między sobą kształtem kwiatów.
Jak hibiskus wpływa na zdrowie?
Jak donoszą najnowsze badania Hibiskus właściwości ma naprawdę imponujące. Prawidłowo przygotowany napar z hibiskusa działa dobroczynnie na układ krążenia oraz na układ trawienny. Hibiskus doskonale wpływa na kondycję skóry, a wszystko za sprawą obecności przeciwutleniaczy i fenoli. Malwa sudańska jest też dużym wsparciem dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż przyspiesza metabolizm oraz reguluje poziom cholesterolu.Wielu ekspertów donosi też, że hibiskus może przeciwdziałać niektórym nowotworom, ponieważ zawiera sporo wolnych rodników, które niszczą komórki rakowe prowadząc do ich degeneracji.
Napar z hibiskusa – działania niepożądane
Hibiskus właściwości ma niezwykłe, ale jak każda roślina może wywoływać działania niepożądane, dlatego warto go spożywać w rozsądnych ilościach, a w razie jakichkolwiek wątpliwości zasięgnąć porady specjalisty od ziół. Mlawa sudańska ma w swym składzie dość wysoką ilość kwasu szczawiowego, którego duże stężenie może drastycznie obniżyć poziom wapnia oraz przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej. Brak też aktualnych i rzetelnych badań dotyczących wpływu hibiskusa na kobiety w ciąży czy karmiące piersią, dlatego nie rekomenduje się spożywania tej rośliny młodym matkom.