Masło posiada 80% tłuszczów zwierzęcych, to już to pokazuje że jest zdrowsze i zawiera więcej śmietanki wytworzonej z mleka. W maśle jest wiele składników bogatych w witaminę A i D. masło śmietankowe powinny szczególnie spożywać kobiety w ciąży i małe dorastające dzieci. Masła śmietankowego nie powinny spożywać osoby z podwyższonym cholesterolem.

Zdrowe osoby mogą sobie pozwolić na zasmakowanie tej przyjemności w niewielkiej ilości. Margaryna która jest oczywiście miękkim zamiennikiem masła, ma w swoim składzie mniej cholesterolu niż masło i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest ona bogata w witaminy, i jest trudniej przyswajalna przez nasz organizm. Od razu można zauważyć różnice miedzy masłem a margaryna, jest to oczywiście smak, nie jest on tak śmietankowy jak masło. Margarynę mogą spożywać osoby na diecie oraz osoby z podwyższonym cholesterolem. W dzisiejszym czasach margaryna jest wytwarzana zupełnie inaczej niż wcześniej, nie jest ona już takim zagrożeniem. Margarynę używamy do przeróżnych deserów czy ciast. Pamiętaj, o najważniejszym zawsze czytaj skład margaryny, aby się z nią zapoznać i nie dać się oszukać.

Oczywiście wybór przez konsumenta produktu „margaryna czy masło” jest bardzo indywidualne, zależne od każdego z nas. Patrząc na nasze zdrowie, samopoczucie, przyzwyczajenia, kubki smakowe. Zawsze powinniśmy kierować się zdrowym rozsądkiem co do wybierania produktów odpowiednich dla swojej diety, dla rodziny. Zawsze należy pamiętać aby czytać skład produktów wybieranych w sklepie, jak również zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia.

http://www.naszauroda.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here