Zanim na świątecznym stole zagości tradycyjne dwanaście potraw, należy zadbać o odpowiednie nakrycie i dekorację stołu. Warto przemyśleć poszczególne dodatki, a także wygląd zastawy, by całość prezentowała się elegancko i spójnie. O czym należy pamiętać, przygotowując nakrycie stołu świątecznego?
Obrus – najważniejsza dekoracja stołu świątecznego
Czym nakryć stół na święta? Rzecz jasna – obrusem! W tym szczególnym, przypadającym na zimowy okres czasie, najlepiej sprawdzi się klasyczny, biały obrus, który idealnie będzie pasował do większości wnętrz, niezależnie od stylu, w jakim zostały urządzone. Będzie dobrze wyglądał zarówno w salonie utrzymanym w stylu minimalistycznym, jak i skandynawskim, nowoczesnym, a nawet glamour. Choć biały obrus pasuje do wszystkich rodzajów stołów, w przypadku modeli wykonanych z naturalnego drewna, zdecydowanie lepiej sięgnąć po biały bieżnik, który ułożony wzdłuż stołu, doskonale wyeksponuje jego naturalną urodę. Nie wolno zapomnieć o nakryciach. Z białym obrusem lub bieżnikiem, będą idealnie korespondowały nakrycia w czerwonym, złotym lub srebrnym kolorze.
Nakrycie stołu na święta – zastawa stołowa
Wigilijna kolacja nie odbędzie się bez zastawy stołowej. Na tę szczególną okazję, w wielu domach wyciąga się porcelanowe serwisy stołowe, używane tylko podczas najważniejszych wydarzeń. Najlepiej sprawdzają się talerze i miski o prostym, a jednocześnie eleganckim wyglądzie. Biała zastawa z delikatnej porcelany z pozłacanymi brzegami, (taka, jak dostępna tutaj: https://www.tchibo.pl/kuchnia-jadalnia-c400061345/zastawy-sztucce-k197?&pos=0), to strzał w dziesiątkę! Jej stylowy wygląd sprawi, że wszystkie nałożone na nią potrawy, będą prezentowały się wyśmienicie. Dzięki klasycznej zastawie stołowej, nakrycie stołu świątecznego od razu zyska stylowy charakter.
Komplet sztućców – niezbędny element domowych przyjęć
Noże, widelce i łyżki, które znajdą się na świątecznym stole, powinny pochodzić z tego samego zestawu. Podawanie gościom sztućców nie od pary, należy z całą pewnością uznać za faux-pas. Przed nakryciem stołu świątecznego, sztućce należy dokładnie umyć i wypolerować, by nie było na nich nieestetycznych zacieków. W przypadku braku odpowiedniej ilości widelców czy łyżek, warto rozważyć zakup dobrej jakości kompletu sztućców. To wydatek, który szybko się zwróci – przyda się nie tylko podczas świąt, ale też innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Serwowanie potraw podczas świąt – co może się przydać?
Smaczne, wigilijne potrawy, wymagają odpowiedniego wyeksponowania. Co może się przydać do nakrycia stołu na święta? Poniżej kilka podpowiedzi.
- Waza do zupy
Na kolacji wigilijnej zwykle pojawia się jakaś zupa – najczęściej grzybowa lub barszcz. Najlepiej podać ją w eleganckiej wazie, która dłużej utrzyma jej ciepło i zachowa naturalny aromat. Z takiego naczynia każdy z domowników będzie mógł sobie nalać odpowiednią porcję zupy. Do wyboru są wazy tradycyjne, wazy porcelanowe, ale też modele ceramiczne i nowoczesne wersje z podgrzewaczem, które pozwalają jeszcze dłużej cieszyć się gorącym barszczem czy grzybową.
- Patera na ciasta
Świąteczne stoły uginają się nie tylko pod ciężarem wytrawnych potraw, ale też smacznych słodkości. Patera doskonale wyeksponuje wszystkie ciasta: makowce, serniki, keksy, pierniki i wiele innych. Dzięki takiemu zaserwowaniu słodkości możemy mieć pewność, że nasze znakomite wypieki będą się pięknie prezentowały.Ciekawym rozwiązaniem jest patera w kolorze złotym, na której jako piętra możemy postawić dowolne talerzyki – z dekorem świątecznym czy kwiatowym lub proste, jednokolorowe – dzięki temu będzie uniwersalna na każdą okazję.
- Dzbanek
Wigilijny kompot z suszonych owoców, wodę lub herbatę, najlepiej podać w dzbanku. W sklepach można dostać zarówno dzbanki ceramiczne, porcelanowe, jak i kamionkowe. Najlepiej postawić na model, który będzie dobrze współgrał z zastawą stołową i pozostałymi naczyniami.
Artykuł sponsorowany.