Wędzone ryby – makrela, dorsz, szproty czy pstrąg – to doskonałe źródło witamin, minerałów i kluczowych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Większość z nas jednak sięga po nie stosunkowo rzadko. Dlaczego? Wydaje się, że zwykle po prostu nie mamy pomysłu, w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni… Ty też masz z tym problem? Wypróbuj kilka przepisów na proste śniadaniowe pasty z makrelą, pstrągiem i spółką w roli głównej!
Bogata w składniki odżywcze makrela – klasyczna pasta śniadaniowa
Najczęściej spotykaną w polskich sklepach wędzoną rybą jest oczywiście makrela, która charakteryzuje się dość tłustym, jasnym mięsem o wyrazistym smaku. W wielu domach dodaje się ją do sałatek i do prostych dań obiadowych z makaronem, ale zdecydowanie najlepszym i najpopularniejszym sposobem na wędzoną makrelę jest szybka pasta rybna.
Przepisów na takie pasty jest całe mnóstwo – pewnie dlatego, że makrela świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Pasta rybna w podstawowej, najbardziej znanej wersji z makrelą to łatwe do przygotowanie danie. Do obranego z ości rybiego mięsa dodaje się ugotowane na twardo jajko, posiekaną drobno cebulę (często też ogórka kiszonego lub konserwowego) oraz kilka łyżek majonezu. Niektórzy wzbogacają ten zestaw także o twaróg, a cebulę i ogórka wymieniają np. na młody szczypiorek lub rzeżuchę i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Zdarzają się jednak także bardziej awangardowe przepisy, w których makrelę blenduje się z kilkoma suszonymi pomidorami i jogurtem naturalnym czy – na sposób meksykański – łączy się ją z kukurydzą i czerwoną fasolą.
Pasta z wędzonego pstrąga
Różowe, delikatne mięso wędzonego pstrąga sprawdzi się w roli składnika pasty śniadaniowej równie dobrze, co makrela. Warto jednak dobrać do niego nieco inne składniki, które nie zdominują całości i podkreślą jego walory smakowe. Naszym zdaniem najsmaczniejsza okazuje się pasta z wędzonego pstrąga z twarożkiem, garścią posiekanych kaparów i kilkoma łyżkami kremowego majonezu, doprawiona odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Podana z razowym pieczywem i posypana świeżo posiekanym koperkiem sprawi, że twoje śniadanie będzie naprawdę wyjątkowe. Taka pasta z wędzonego pstrąga jest pyszna i zdrowa.
Bogate w białko i tłuszcz rybny szprotki
Wędzone szprotki to nadbałtycka odpowiedź na śródziemnomorskie anchois. Te drobne, ale dość tłuste rybki odznaczają się wyrazistym smakiem i aromatem, które w paście rybnej warto podkreślić, dobierając odpowiednie dodatki. Świetnie skomponują się z nią suszone pomidory i szalotki – najlepiej zblendować je razem z całymi szprotkami (bez główek i ogonów) i doprawić odrobiną soku z cytryny i wybranego ostrego sosu (np. tabasco czy harissa). Całość dobrze przełamie kremowy serek śmietankowy. Taka wyrazista pasta śniadaniowa szczególnie dobrze smakuje jako dodatek do świeżej, chrupiącej bagietki. Palce lizać!