Smaki można podzielić na syntetyczne i oryginalne które różnią się od siebie znacząco. Przede wszystkim smak autentyczny to składniki prosto z natury, które mają całe bogactwo aromatów. Największe to te które są uprawiane metodami naturalnymi dlatego cenione są najwyżej, ale też są droższe. Natomiast coraz większą grupę stanowią produkty syntetyczne które są wykonane z produktów oryginalnych. Są to soki, koncentraty, proszki, suszone składniki, a także wywary. Można je znaleźć głównie w produktach gotowych tak, aby szybciej w domu można było zrobić obiad. Jednak warto czytać etykiety ponieważ zbyt duża ilość składników syntetycznych może powodować mniejszy aromat. Kucharze zawsze są uczeni, aby gotować ze składników świeżych i doprawiać je przyprawami. Natomiast składniki syntetyczne są też o wiele tańsze, ponieważ i produkcja ich niewiele kosztuje. Niestety wiele podstawowych produktów także staje się coraz bardziej syntetyczne i mowa tu o chlebie. Warto zacząć go piec własnoręcznie tak, by poczuć prawdziwy smak chleba, a nie gotowe mieszanki piekarnicze.