kakao

Surowe ziarna kakaowca to esencja tego, co kochamy w czekoladzie. Są one bardzo bogate w wartościowe dla zdrowia substancje. Minimalizują ryzyko groźnych chorób, poprawiają nastrój i pozytywnie wpływają na stan serca.

Surowe kakao – co to jest?

Surowe kakao uzyskuje się z ziaren kakaowca, czyli drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Jego pozytywne prozdrowotne właściwości były znane człowiekowi od tysięcy lat. Zyskało ono nawet miano „pokarmu bogów” ze względu na bogactwo cennych składników mineralnych. W Europie znalazło się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.

Co zawiera surowe kakao?

Lista korzyści z ziaren kakaowca dla zdrowia jest długa. Największy plus to zawartość ogromnej ilości antyoksydantów. Substancje te chronią komórki organizmu przed wpływem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych dla życia chorób (m.in. nowotwory oraz choroby układu krążenia). Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Surowe kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk czy potas. Jednak ziarna kakaowca to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu. Pierwiastek ten jest bezcenny dla naszego organizmu, a my często cierpimy na jego niedobór. Magnez chroni serce, najważniejszy organ człowieka, oraz poprawia cyrkulację krwi. Ma duży wpływ na nasz umysł – zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Wykazuje również działanie antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie. Czekolada uznawana jest za winną dodatkowych centymetrów w talii, jednak samo kakao zmniejsza apetyt i pozytywnie wpływa na trawienie. Poza tym ziarna kakaowca są afrodyzjakiem, dzięki któremu zwiększa się ochota na seks. Zawierają również fenyloetyloaminę, powszechnie znaną jako chemiczny związek miłości. Substancja ta wydziela się w naszym mózgu w chwilach przyjemności oraz podniecenia seksualnego.

surowe kakao właściwości kakao i działanie

Kakao a czekolada

Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca. Nie ma jednak aż tak dobrych właściwości dla naszego zdrowia. Dlaczego? Ziarna tracą swoje lecznicze korzyści w procesie produkcyjnym. Obróbka termiczna „zabija” witaminy i minerały, dlatego w gotowej czekoladzie jest ich bardzo mało w porównaniu z surowym kakao.

Jak jeść surowe kakao?

Ziarna kakaowca mają gorzki smak, dlatego na początku mogą nam nie przypaść do gustu. W formie proszku można dodawać je do koktajli, owsianki, jogurtu. Mogą stanowić też przekąskę samą w sobie, ale można je również dorzucić do granoli. Surowe kakao to superfood ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, które są łatwo przyswajalne przez organizm. To produkt dla wszystkich miłośników czekolady, którzy chcą odżywiać się zdrowiej. Można je obecnie kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet.

Kakao może wydłużyć życie?

Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. Zdaniem ekspertów, sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. W długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne i środowiskowe, jednak naukowcy są pewni, że to kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej odporności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich – wylew, choroby serca, rak i cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here