Żyjemy w dobie fit. Zdrowy tryb życia, aktywność fizyczna, odpowiednia dieta są dziś na porządku dziennym. Akceptujemy ten styl życia nie tylko ze względu na presję wywieraną na nas przez otoczenie, ale także ze względu na nas samych – na nasze zdrowie, dobre samopoczucie, czy wreszcie na nasz wygląd. Bycie fit nie jest jednak proste. Musimy wyrobić w sobie pewne nawyki, przede wszystkim żywieniowe. Dieta to podstawa w dążeniu do bycia fit. Większość ludzi uważa, że wystarczy ograniczyć węglowodany. Jednak nic bardziej mylnego. Co to są węglowodany i dlaczego nie warto ich w nadmiarze ograniczać?
Węglowodany, czyli sacharydy to związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje. Są przede wszystkim podstawowym źródłem energii, która służy nam między innymi do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych, do wykonywania pracy fizycznej. Zapotrzebowanie na węglowodany w naszym organizmie zależy od wieku, płci, masy ciała czy rodzaju wykonywanej pracy. Powszechnie jest jednak twierdzenie, że powinny one dostarczać przynajmniej 55% dobowego zapotrzebowania na energię. Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu, dlatego też są one niezbędne zaraz po przebudzeniu. W ciągu dnia najlepiej spożywać je też w trakcie drugiego śniadania, obiadu i ewentualnie w postaci owoców jako przekąskę. Nie powinno się ich natomiast spożywać w trakcie kolacji. Organizm nie ma już wtedy możliwości, aby przekształcić je w energię, a co za tym idzie ich nadmiar przekształca w tkankę tłuszczową.