Z jakich produktów zrezygnować przy chorobie hashimoto?

Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której komórki odpornościowe niszczą stopniowo tarczycę, doprowadzając do jej niedoczynności. Chorzy obserwują przede wszystkim wzrost masy ciała, ciągłe zmęczenie, problemy pokarmowe i skórne. Okazuje się, że prawidłowa dieta, wspierająca leczenie farmakologiczne, może zniwelować uciążliwe objawy, a stosowana przez okres kilku miesięcy nawet spowodować remisję choroby!

Przyczyny Hashimoto

Oficjalnie przyczyny choroby Hashimoto nie są sprecyzowane. Dużo mówi się o uwarunkowaniach genetycznych połączonych z wpływem środowiska. Ryzyko zachorowania jest podwyższone u osób żyjących w przewlekłym stresie, kultywujących niezbilansowaną dietę, nieregularny tryb życia, z niedoborami witaminy D3, przeżywających huśtawki emocjonalne, mające kontakt z przeróżnymi toksynami i substancjami chemicznymi. Ponadto nieleczone infekcje lub przebyte choroby wirusowe mogą wpłynąć na układ odpornościowy, doprowadzając do rozwoju jego agresywności wobec własnych komórek.

Jak dieta może pomóc?

Dieta powinna przede wszystkim zmniejszać stan zapalny, dlatego wybierajmy warzywa i owoce szczególnie bogate w chlorofil, witaminy (szczególnie witamina D3), minerały (jod, selen), kwasy tłuszczowe omega-3. Nie może zabraknąć źródła pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy potrzebne tarczycy do syntezy hormonów. Bardzo ważna jest także kondycja jelit – w ich błonie śluzowej można znaleźć około 80% komórek układu immunologicznego, a więc to tam zaczyna się choroba, która ostatecznie uderza w tarczycę. Stanowią naszą barierę ochronną przed patogenami przyczyniającymi się do rozwoju chorób z autoagresji.

Polecane przez naukowców źródło węglowodanów to pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawierają szeroki wachlarz witamin, minerałów, a także błonnik pokarmowy, szczególnie przydatny chorym u których jednym z objawów choroby Hashimoto są zaparcia.

Dobrze skomponowana dieta pomoże również zrzucić zbędne kilogramy, których przybyło w związku z zaburzeniami pracy tarczycy. Dobra wiadomość jest taka, że kiedy uda się przywrócić sprawność działania gruczołu, to waga sama zacznie wracać do normy!

Zasady żywienia

Osoby pragnące poprawić stan swojej tarczycy powinny stosować się do kilku prostych reguł:

1. Regularne posiłki

4-5 posiłków w ciągu dnia, o stałych porach, ostatni najpóźniej 2 godziny przed dnem – takie postępowanie pomaga zmniejszyć tempo przemiany materii.

2. Więcej białka

Chorzy na choroby tarczycy mają większe zapotrzebowanie na aminokwasy niż osoby zdrowe. Dzięki temu tarczyca ma wystarczająco budulca do produkcji hormonów. Można zaobserwować także mniejsze wypadanie włosów. Na naszym talerzu nie może zabraknąć, ryb, jajek, mięsa, roślin strączkowych.

3. Węglowodany złożone

Pełnowartościowe pieczywo, kasze mają kilka cech pożądanych u chorych na chorobę Hashimoto. Oprócz wspomnianego błonnika i witamin odznaczają się także niskim indeksem glikemicznym. Obniża to ryzyko rozwoju otyłości, a w dłuższej perspektywie cukrzycy.

4. Dobrej jakości tłuszcze

Raczej powinno się unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zwiększających poziom cholesterolu. Nie zaleca się diet niskotłuszczowych, ponieważ grozi to powstaniem niedoborów witamin takich jak A, D, E oraz K. Szczególnie polecane są:

  • olej rzepakowy
  • olej lniany
  • olej słonecznikowy
  • olej sojowy
  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • orzechy
  • ryby

Mają one dużą zawartość kwasów omega-3, który pomaga zmniejszyć stan zapalny a także obniża agresywność układu odpornościowego wobec własnych komórek.

5. Witamina D

Kluczowa w rozwoju chorób autoimmunologicznych. W okresie letnim zaleca się spacery, przynajmniej godzinę dziennie, natomiast w czasie mniej słonecznych pór roku wskazana jest suplementacja. Witaminę D można znaleźć w rybach, jajkach, grzybach, produktach mlecznych.

6. Minerały – jod i selen

Pełnią one ważną rolę w funkcjonowaniu tarczycy. Warto w kuchni używać soli jodowanej, aby nie dopuścić do niedoboru tego minerału i obniżyć szanse pojawienia się wola tarczycy. Należy jednak uważać, gdyż nadmiar tego pierwiastka może nasilić agresywność układu odpornościowego. Selen z kolei jest składnikiem enzymów ochraniających tarczycę. Dodatkowo obniża stan zapalny.

7. Dieta bez laktozy

Laktoza to białko występujące w mleku i produktach mleczarskich – serach, kefirach, jogurtach. Duża część społeczeństwa cierpi na niedobór enzymu trawiącego laktozę, co skutkuje niestrawnością, problemami pokarmowymi. Tymczasem źle strawione pożywienie jest bardzo często przyczyną powstawania ognisk zapalnych, stanowi pokarm dla rozwoju szkodliwych bakterii.

8. Dieta bezglutenowa

Gluten, podobnie jak laktoza, może nie być prawidłowo trawiony i powodować podobne skutki. Ponadto jedna z frakcji glutenu – gliadyna – ma strukturę bardzo podobną do struktury tkanek w tarczycy. Komórki układu odpornościowego chcąc zwalczyć gliadynę mogą atakować własne komórki tarczycy na zasadzie podobieństwa. Eliminacja z diety produktów zawierających gluten, takich jak białe pieczywo, makarony, gotowe przetworzone dania (naleśniki, krokiety, pierogi, pizza) itp.

9. Eliminacja produktów wolotwórczych

Są to produkty zawierające substancje wiążące się z jodem, który wówczas nie ma możliwości wbudować się w tarczycę. Zaliczamy do nich brukselki, kapustę, rzepę, brokuły, kalafior, szpinak, truskawki, proso, orzeszki ziemne, gorczycę, soję.

Nie zapomnij na co dzień o:

  • tłuszczach roślinnych: lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek
  • rybach
  • witaminie D
  • dużej porcji białka
  • pełnoziarnistym pieczywie
  • minerałach

Trzymaj się z dala od:

  • produktów mlecznych: mleko, sery, kefiry, jogurty
  • białej mąki: makarony, biały chleb, bułeczki, rogaliki
  • słodyczy, wafelków, ciast
  • warzyw kapustowatych: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior
  • innych produktów wolotwórczych: rzepa, szpinak, truskawki, proso, orzeszki ziemne, soja

Efekty

Już po kilku miesiącach stosowania się do tych punktów kondycja tarczycy powinna znacząco się poprawić. Dodatkowo można liczyć na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Organizm odwdzięczy się większym poziomem energii, objawy choroby stracą na sile, a pewnego dnia mogą zniknąć zupełnie! Warto wtedy nadal podtrzymywać wyuczone nawyki żywieniowe.

Zainteresowanych zgłębianiem tematu odsyłam do linków źródłowych:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here