Jednym z twoich postanowień noworocznych była totalna zmiana nawyków żywieniowych i obrócenie codziennej diety dosłownie o sto osiemdziesiąt stopni. Wiesz bowiem, że jeśli dalej będziesz się żywić tak samo jak wcześniej, prędzej czy później twój organizm tego nie wytrzyma. Albo umrzesz w wyniku nabawienia się poważnej choroby, albo przez to śmieciowe żarcie totalnie stracisz już energię i motywację do czegokolwiek, wypracujesz sobie otłuszczony brzuszek i z trudem będziesz spoglądać w swoje odbicie w lustrze. Oczekujesz od swojego życia dużo więcej i chcesz jeszcze przeżyć trochę miłych chwil, dlatego, skoro sam wiesz, że z żywieniem masz duży problem, jest to dla ciebie ostatni dzwonek na to, by coś z tym zrobić. Skoro takie właśnie było jedno z twoich noworocznych postanowień, teraz musisz je tylko zrealizować. Powinieneś właśnie w tym momencie przyjrzeć się dokładnie swojej codziennej diecie, usuwając z niej wszystko to, co może ci szkodzić, a zastępując to następnie zdrowymi produktami. No właśnie, ale co to znaczy „zdrowe”? Czy teraz, gdy planujesz o siebie zadbać, twój koszyk w markecie powinna wypełniać jedynie sama zywnosc ekologiczna? Czy to z tych bio produktów musisz tworzyć wszystkie swoje codzienne dania, jeśli chcesz być zdrowy, chcesz czuć się dobrze i chcesz troszczyć się o swoje ciało i organizm? Zaraz wszystko stanie się jasne.
Nawet jeśli do tej pory nie odżywiałeś się zbyt dobrze, będąc w sklepie po ukochane chipsy do serialu, mogłeś zupełnie przypadkowo dostrzec dział z produktami eko. Z czystej ciekawości na pewno czasem do niego zajrzałeś. Opuściłeś jednak ten ogromny świat ekologicznej żywności tak samo szybko, jak szybko się nim zaintrygowałeś. Dlaczego? Bo przeraziła cię oczywiście cena tych wszystkich bio produktów. Niewątpliwie zawsze jest ona bardzo wysoka i to niezależnie od tego, czy zywnosc ekologiczna kupowana jest w specjalistycznych małych sklepikach, ukierunkowanych na sprzedaż wyłącznie bio produktów, czy jednak w tych dużych sieciowych marketach, do których sam zaglądasz właśnie dlatego, że oferując ci one wszystko w dużo niższych cenach. Za dobrą jakość trzeba więcej zapłacić. Wysokie ceny żywności ekologicznej wynikają również z… mody, która w ciągu ostatnich lat opanowała dosłownie cały świat, przyjmując się także w Polsce. Producenci i sprzedawcy potrafią wczuć się w rolę swoich potencjalnych klientów. Wiedzą, do kogo kierują swoje wyroby – do osób, które często są w stanie zrobić dosłownie wszystko, byleby tylko uzyskać jeszcze lepsze pod względem jakościowym jedzenie. Mogą więc, bez obaw o obniżenie wskaźników sprzedaży, zawyżać ceny towarów, a przynajmniej robić to teraz, gdy na zywnosc ekologiczna wciąż jest na topie. A nieświadomy niczego klient oczywiście płaci i to jeszcze z uśmiechem na ustach. Płaci, bo wierzy w to, że żywność ekologiczna jest dla niego jedynym dobrym wyborem.
A jednak tak nie jest. Bo dlaczego kupujemy żywność bio? Oczywiście dlatego, że wszyscy przekonują nas, iż jest ona zdrowsza. Ale z czego konkretnie to wynika? Przede wszystkim z naturalnego składu, w którym brak tych wszystkich konserwantów, barwników, aromatów, wzmacniaczy smaków i innych sztucznych dodatków. Chodzi też o sam sposób uprawy ekologicznej żywności. Nie wykorzystuje się do jej produkcji żadnych chemikaliów czy jakichkolwiek pestycydów bądź konserwantów, dlatego można ją uznać za żywność „czystą”, nieskażoną żadną, nawet najmniejszą ilością chemii. Czy jednak na pewno tak właśnie to wygląda? Niestety w dzisiejszym świecie wytworzenie prawdziwej żywności ekologicznej graniczy niemalże z cudem. Bio hodowcy mogą przestrzegać wszystkich zasad naturalnej uprawy, ale nie są w stanie walczyć z tym, co przedostało się już do samego powietrza i teraz bardzo powoli przenika w te wszystkie eko warzywa i owoce. Zywnosc ekologiczna zawsze będzie częściowo przynajmniej zdrowsza od tej „normalnej”, ale różnice w jakości nie są na tyle duże, byś musiał na nich aż tak strasznie przepłacać. Pamiętaj o tym przy każdych zakupach.