Aronia jest owocem, który można wyhodować na swojej działce i mieć pewność, że będzie ona zdrowo uprawiana. Na surowo raczej mało kto ją je, ze względu na jej gorzki smak. Ale później jak przetworzy się ją w konfitury, dżem itd., jest bardzo smaczna i słodka i nawet dzieci lubią ją pod taką postacią jeść. Również dżem, konfitura z aronii nadaję się do smarowania kanapek, placków i naleśników. Jeśli robisz dżem z aronii, to ona bardzo dobrze łączy się też z innymi owocami np. jabłkiem, gruszką i możesz wtedy zrobić sobie też sok wieloowocowy. Tak samo, możesz zrobić z konfiturą. Dodatkowo też aronia służy do zrobienia nalewek, które już jak są gotowe, to również dzięki aronii są słodkie i nie czuć jej naturalnego, gorzkiego smaku. Aronię też można przetworzyć na soki, które są bardzo dobre i gaszą pragnienie w upalne dni. Owoc ten jest też bardzo dobrym barwnikiem. Aronię również można zamrozić lub zakonserwować, tak ,aby służyła nam w ciągu roku ,a nie tylko przez okres jej kwitnięcia. Z aronii oprócz nalewki, można też zrobić oryginalne w smaku wino. Dodatkowo też aronia ma bardzo wiele właściwości odżywczych, jest zdrowa dla naszego organizmu i warto jest mieć ją w swoich zbiorach w kuchni. Na pewno zjedzenie przetworu z aronii, pomoże nam w różnych dolegliwościach i poznamy nowy oryginalny smak tego owocu, który tak bardzo się zmienia z tego smaku jaki ma aronia, gdy się ją zerwie z krzewu. Dlatego jeśli nie lubisz podstawowego smaku aronii, to przetwórz ją w coś innego, a na pewno jej nowy smak Cię zachwyci.

http://domosia.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJedzenie z mikrofalówki.
Następny artykułCo wiemy o pizzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here