Słodycze to pokusa, z której ciężko zrezygnować. Jednak mimo tego, że są pyszne niestety smak nie idzie w parze z wartościami odżywczymi. Jedzenie dużej ilości słodkości może doprowadzić do wielu chorób, nie tylko otyłości, ale także na przykład chorób związanych z zaburzeniami regulacji poziomu cukru w organizmie. Co zrobić, kiedy stres powoduje u nas sięgnięcie po słodycze a jednocześnie chcemy zachować zdrowie?

Styl odżywiania bogaty w słodycze jest zgubny dla trzustki. Kiedy do organizmu stale dostarczany jest cukier wydziela ona ciągle insulinę, bo jest niejako uzależniona od słodkości. Nadmiar cukru w ciele w prostej drodze przekłada się za to na szybkie przybieranie na wadze.

Przede wszystkim najważniejsze jest zwalczenie chęci na podjadanie słodkości między posiłkami. Podstawą w takim wypadku jest solidne śniadanie. Odpowiednio zbilansowana dieta to możliwość zrzucenia nawet kilograma tygodniowo, bez konieczności głodówki. Jednocześnie poprawi ona pracę trzustki.

W przypadku tej diety ważne jest spożywanie każdego dnia 90 gramów chleba pełnoziarnistego, 200 gramów chudej wołowiny lub ryb, ewentualnie można to zmienić na 150 gram kurczaka, indyka lub chudej szynki. Dodatkowo każdego dnia spożywajmy pół kilograma warzyw, najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Ważne jest spożywanie dużej ilości białka, reguluje ono pracę trzustki.
Po opanowaniu chęci sięgania po przekąski do diety włączyć można małą dawkę produktów mącznych. Do obiadu można zjeść na przykład dwa duże ziemniaki lub około 4 łyżek ryżu lub makaronu.
Nie musisz całkowicie rezygnować z przekąsek, ważne jednak żeby były zdrowe. Czekoladę zastąp ogórkiem, rzodkiewką lub owocowym musem.

http://super-fit.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here