Prowadzanie lokalu gastronomicznego wiąże się z dużymi wydatkami i inwestycjami – m.in. w wyposażenie. Bez planu działania będzie trudno – spisz wszystkie najważniejsze zakupy, jakie musisz zrobić. Poniżej kilka porad, jak wybrać sprzęt gastronomiczny.
Wydatki i inwestycje
Własna restauracja, bar czy bistro wymagają sporych inwestycji – wyposażenie (m.in. meble i specjalistyczne sprzęty), zatrudnienie ekipy, czynsz, codzienne zaopatrzenie to tylko przykładowe wydatki. Wybór urządzeń i drobnych akcesoriów zależy od profilu działalności, budżetu i charakteru oraz wielkości lokalu – jak poradzić sobie z tym wszystkim?
Pamiętaj, że wyposażenie musi być dobrej jakości – niekoniecznie nowe. Hurtownie gastronomiczne często mają w ofercie również używane sprzęty lub na wynajem. Może to być zasługująca na rozwagę alternatywa, jeśli nie chcesz angażować wszystkich środków w zakup nowego sprzętu.
Lista zakupów
Wszelkie działania najlepiej zacząć od przygotowania listy niezbędnych zakupów oraz sprawdzeniu ich cen – korzystnym miejscem na zakupy mogą okazać się hurtownie gastronomiczne. Konkurencyjne ceny, możliwość skorzystania z szerokiej oferty usług i porad to ich podstawowe zalety. Poza tym fachowiec może podpowiedzieć, czego na liście jeszcze brakuje. Wyposażenie kuchni w restauracji musi być kompletne, aby załoga mogła efektywnie pracować.
Podstawowe wyposażenie
Każdy lokal o profilu gastronomicznym musi być wyposażony nie tylko w meble, ale przede wszystkim urządzenia i sprzęty z różnych kategorii – jak chłodzenie i mrożenie, prezentacja, utrzymywanie ciepła, obróbka. Ważne są też praktyczne akcesoria drobne – jak obieraczki, noże i inne drobiazgi. Mają je w swojej ofercie również dobrze zaopatrzone hurtownie gastronomiczne.
Meble i sklep gastronomiczny
Warto większość urządzeń, sprzętów i drobnych gadżetów czy akcesoriów kupić w jednym miejscu – hurtownie gastronomiczne zdają się być najlepszym wyborem. Poza tym mamy wtedy argument, aby negocjować warunki umowy i ceny. Firma o stabilnej pozycji na rynku, która dostarczy wszystko, co jest niezbędne, a także służy radą, jest na wagę złota. Skompletuj wyposażenie kuchni restauracji, ale także meble ze stali nierdzewnej – jak stoły gastronomiczne, szafki czy regały.
Inne sprzęty i gadżety
Są też urządzenia, które okażą się niezbędne w restauracji czy barze o konkretnym profilu – jak piec do pizzy, naleśnikarka czy gofrownica. Inne potrzeby ma m.in. kawiarnia, restauracja z kuchnią azjatycką, firma cateringowa czy food truck.